IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen Bank International запазва оперативната печалба през 2014 г.

Групата обаче отчита консолидирана загуба от 493 млн. евро за миналата година

14:46 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Raiffeisen Bank International запазва оперативната печалба през 2014 г.

След една предизвикателна година  Raiffeisen Bank International (RBI) реализира положителна печалба преди данъци от 23 млн. евро. Въпреки валутните сътресения и геополитическото напрежение размерът на оперативния резултат е 2,332 млн. евро, което е незначително по-малко от равнището му през предходната година, със спад от 2% спрямо същия период на година. 

Спадът в печалбата преди данъци от 812 млн. евро до 23 млн. евро се дължи най-вече на редица еднократни ефекти: Законодателна промяна в Унгария причини еднократен ефект с отрицателно въздействие върху резултатите на Групата в размер на 251 млн. евро. В същото време 533 млн. евро се изискваха като нетни провизии за обезценка в Украйна, което е с 412 млн. евро повече от миналата година. Общо 306 млн. евро обезценки на търговската репутация бяха необходими за подразделенията на Групата в Русия и Полша, в резултат на по-ниските очаквания за средносрочни печалби, както и в Албания поради промяна на фактора на дисконтирането. Загубата след данъци на Групата от 463 млн. евро не на последно място е поради обезценки, признати на отсрочени данъчни активи в размер на 196 млн. евро, поради ревизия на данъчно планиране в централния офис на групата в Азия.

Заедно с печалбата от миноритарни участия, която намалява с 16 млн. евро до минус 30 млн. евро, Групата отчита консолидирана загуба от 493 млн. евро за годината.  Поради негативния финансов резултат RBI няма да разпределя дивиденти за акции и за участие в капитала за финансовата 2014 г.

Нетният лихвен приход нарасна с 2%

Оперативните приходи отчетоха спад от 7%, или  373 млн. евро на годишна база и възлязоха на 5,355 млн. евро, докато нетният лихвен марж се подобри с 13 б.п. до 3,24%, поради по-ниските разходи за рефинансиране в централата на Групата. През 2014 г. нетният лихвен приход  нарасна с 2% или 60 млн. евро и достигна 3,789 млн. евро, в резултат преди всичко на позитивните развития в Русия и в централата.

Общите административни разходи намаляха с 9%

През отчетния период общите административни разходи на Групата намаляха с 9%  или 316 млн. евро, и възлязоха на 3,024 млн. евро, най-вече поради движенията на руската рубла и украинската гривна. В допълнение на това, програмите за намаляване на разходите в Чехия и Полша, както и по-ниската амортизация в Чехия бяха сред причините за по-ниските административни разходи. Показателят разходи/приходи се подобри с 1,8 процентни пункта и възлезе на 56,5%.

Нетните провизии с ръст от 49%

Нетните провизии отчетоха ръст от 49%, или 567 млн. евро, на годишна база и достигнаха 1,716 млрд. евро. Това се дължеше предимно на ситуацията в Украйна, повлияна от обезценката на гривната и като цяло предизвикателната макроикономическа среда, което доведе до ръст на провизиите от 412 млн. евро, които достигнаха 533 млн. евро. Азия също допринесе за ръста поради проблеми с големи корпоративни клиенти, в резултат на което провизиите нараснаха с  215 млн. евро и достигнаха 291 млн. евро. В противовес на това, ситуацията с кредитния риск се подобри на повечето от останалите пазари.

Капиталовата адекватност на основния капитал (преходен) възлезе на 10,9%

Показателят за покритие възлезе на 100,2% в сравнение с 98,5% към края на 2013 г. в резултат на спада при общите изисквания за капитал. Въз основа на общия риск капиталовата адекватност на основния капитал от първи ред (преходен) възлезе на 10,9%, а общата капиталова адекватност (преходна) бе 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още