IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" - преходен ентусиазъм на Русия или добре преценена амбиция?

В лицето на Турция Москва откри "регионално сляпо петно", от което да се възползва, пише Journal Of Turkish Weekly

08:36 | 21.03.15 г.
"Турски поток" - преходен ентусиазъм на Русия или добре преценена амбиция?

"Турски поток" - преходен ентусиазъм на Русия или добре преценена амбиция?" Под това заглавие англоезичното електронно издание Journal Of Turkish Weekly (JTW) помества анализ за обстоятелствата около газопровода "Турски поток" и възможностите, произтичащи от неговото изграждане.

"Турски поток" изникна като алтернативен маршрут за пренос на руски газ към Европа, след като руската страна обяви миналата година, че се отказва от проекта за газопровода "Южен поток".

Авторът на материала посочва, че новият проект фигурира на официалния сайт на "Газпром" като "временен", а "Южен поток" също продължава да присъства на интернет страницата. "Дали това е просто защото сайтът не е осъвременен, остава неясно, но е очевидно, че целият процес е обект на нарастващи спекулации", отбелязва авторът.

В лицето на Турция Москва откри "регионално сляпо петно", от което да се възползва, тъй като страната все още не е член на Европейския съюз и не е отворила главата за енергетика в рамките на преговорите си за членство. По този начин, отбелязва изданието, Русия действа в две насоки: първо, породи нов дебат в ЕС, понеже решението за отказ от "Южен поток" директно ще засегне България като страна членка, и второ, което се отнася до Украйна, Русия обяви, че няма да пренася газ през тази страна след 2019 г.

"Изявленията на Русия може да се сметнат за перчене с мускули в енергийната политика от страна на Кремъл. Като газов доставчик Русия направи този ход в отговор на политиките за либерализация на Европа и (ако Европа все още иска да купува руски газ) демонстрация на продължаващите й усилия тя да определя правилата на играта", пише JTW.

Изданието напомня думите на президента на "Газпром" Алексей Милер, който заяви: "ЕС и Европейската комисия просто предоставиха на Турция "газовото кранче". Според нас Турция може да го използва в диалога си с Европа. А ние получихме нов стратегически партньор в газовия бизнес".

Според JTW обаче засега не е ясно колко силна би могла да е Турция в тази нова картина. Пазарлъците между Русия и Турция все още продължават, посочва изданието, като същевременно напомня за постигнатото предварително споразумение по голям енергиен пакет при посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща през февруари.

Напомня се и изказване на Путин след срещата му с унгарския премиер Виктор Орбан, когато руският държавен глава заяви, че се водят преговори с европейските партньори, но че Москва няма намерение да се откаже от сътрудничеството с Турция "не само защото това не би било почтено поведение", но и защото Русия може да се окаже в "глупава ситуация". "В крайна сметка ЕС може да откаже днес, да се съгласи утре, а после да си вземе думите обратно вдругиден", посочи Путин.

Предвижда се "Турски поток" да се състои от четири тръбопровода с общ капацитет 63 милиарда куб. метра. На първи етап целта е една от тези тръби да бъде завършена през 2017 г. Така този газов поток от 14 млрд. куб. метра, обичайно транспортиран през Украйна, ще бъде пренасочен директно към Турция, пише изданието. Според експерти тръбите, останали във Варна от проекта "Южен поток", са в готовност да бъдат натоварени на шлепове и използвани, за да бъде завършен бързо този първи етап. Това би помогнало и да се смекчат финансовите загуби за Русия след отказа от "Южен поток".

В пълна политическа неяснота обаче е следващата стъпка. Има значителни съмнения в каква посока ще поеме процесът по-нататък. От една страна, продължаващите преговори между Запада и Русия ще бъдат решаващи за определянето на маршрута на тръбопровода, след като той мине през Турция, а от друга, примирието в Украйна се движи по ръба, се изтъква в статията.

Според автора проектът "Турски поток" представлява привлекателна възможност за Турция да смъкне цената, която плаща за газа и "която е доста над плащаната в Европа, например в Унгария". Турция успя да получи шестпроцентово понижаване на цената, но дори и с тази отстъпка изчисленията показват, че Анкара плаща по 390 долара за хиляда куб. м газ, посочва JTW и напомня, че през 2009 г. Русия намали цената на газа за Унгария от 500 на 260 долара за същото количество газ.

Същевременно известен на всички факт е, че Русия се опитва да засили позициите си на турския пазар, един от най-бързо развиващите се в Европа, пише още изданието. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още