IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Улюкаев: Руската икономика ще се завърне към растежа през 2016 г.

Финансовият министър Антон Силуанов не е готов да приеме преструктуриране на дълга на Украйна и очаква, че Киев ще изплати дължимото през декември

08:34 | 17.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Улюкаев: Руската икономика ще се завърне към растежа през 2016 г.

Руската икономика ще се завърне към растежа през 2016 г., като в периода от 2016 до 2018 г. средният темп на прираст на брутния вътрешен продукт ще бъде в рамките на 2,5-3%. Тези прогнози прави икономическият министър Алексей Улюкаев пред агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

От своя страна финансовият министър Антон Силуанов коментира, че Русия не е готова да приеме преструктуриране на дълга на Украйна и очаква, че Киев ще изплати дължимото през декември тази година.

Прогнозата за икономическия растеж е първата конкретна, която икономическото министерство изнася за периода 2016-2018 г. Актуализираните очаквания вземат предвид западните санкции, чийто ефект ще се проявява в следващите няколко години, добавя Улюкаев.

Що се касае до това, което Украйна дължи на Русия – Силуанов очаква, че през декември 2015 г. Москва ще получи 3 млрд. долара. Коментарите на руския финансов министър идват, след като Украйна започна преговори с частните кредитори относно преструктурирането на външния си дълг – условие, при което Международният валутен фонд предостави на страната кредита в размер на 17,5 млрд. долара.

Миналата седмица финансовият министър на Украйна Наталия Яреско коментира, че преструктурирането ще включва отписване на ценни книжа, както и удължаване на срочността и намаление на купоновите плащания. Тя пое ангажимент, че Киев ще третира поравно всички кредитори.

Руският финансов министър добавя, че страната не възнамерява да се възползва от правото си да поиска по-ранно изплащане на облигациите. Силуанов посочва още, че Русия не е получавала официална покана за участие в плановете за преструктуриране на украинския дълг.

„Никой не се е свързвал лично с мен. Няма и постъпили официални писма“, заявява той и припомни, че Украйна е повдигнала въпроса през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Еми трябва им диверсификация, ама нито може да бие по качество Немците нито Японците, нито по количество Китайците. Това, което тея умеят е Енергетиката, военната техника съответно и космическа техника. Друго няма тва е. Просто тряя да се допълват едните с другите иначе не може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 9 години
Руската икономика за да расте и трябва диверсификация. Но това се постига трудно в момент на наложени санкции. Останалото, което щях да напиша щеше да бъде политически коментар за Путин и затова спрях до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
stabwound
преди 9 години
По-скоро 3016...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още