IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първият технически екип на "институциите" пристига в Атина

В центъра на консултациите да бъдат изпълнението на бюджета, макроикономическите показатели на Гърция и средносрочните финансови нужди

09:06 | 12.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Първият технически екип на "институциите" пристига в Атина

Първи технически екип на "институциите" днес пристига в Атина, за да събере макроикономическа информация във връзка със структурните реформи, които новото гръцко правителство смята да реализира, за да получи финансова помощ в рамките на спасителната програма за страната, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Правителствени източници заявиха, че целта на техническата група на "институциите", заменили досегашната "тройка", е да събере данни за финансовото състояние на Гърция.

По принцип техническите групи, които ще пристигат занапред в Атина, няма да посещават министерства, ведомства или служби. Преговорите с тях ще се водят на базата на споразумението от 20 февруари, постигнато в рамките на Еврогрупата за осъществяване на реформите, които да доведат да рестартиране на гръцката икономика и до облекчаване на задълженията на страната.

По същия повод вчера в Брюксел започнаха паралелни разговори с участието на гръцки екип от експерти и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейския фонд за стабилност.

Брюкселската група, както Атина нарича новия екип, включващ представители на въпросните институции, ще обсъжда технически въпроси, свързани с политиката за реформи, договорени с Еврогрупата. При необходимост ще бъдат съставяни групи, чиято задача ще бъде да пристигат в Атина, за да събират данни и да подпомогат преговорния процес.

Ръководител на преговорния екип от гръцка страна е главният секретар на финансовото министерство Никос Теохаракис. Институциите ще бъдат представени от по един експерт.

Очаква се в центъра на техническите консултации първоначално да бъдат изпълнението на бюджета, макроикономическите показатели на Гърция и средносрочните финансови нужди на страната.

Припомняме, че в сряда германският финансов министър Волфганг Шойбле изостри тона срещу Атина. Германското федерално правителство настоява за пълно изпълнение на сключените с кредиторите договорки. „Преди това да се състои, няма да се случи нищо“, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в Брюксел след среща с колегите си от еврозоната.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Това "институциите" защо е в кавички. Институциите в кавички звучи като нещо подигравателно или като че ли институциите са фалшиви. Може би всъщност точно това и искате да кажете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tyrista
преди 9 години
"ethnic jenskiq equip" otkrivat sezona otrano tazi Godiba:) yassou palikari!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още