IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова тристранна среща за газа ще се проведе на 20-ти март?

Еврокомисарят Марош Шефчович е поканил руския и украинския енергийни министри в Брюксел

11:45 | 11.03.15 г. 4
Нова тристранна среща за газа ще се проведе на 20-ти март?

Европейската комисия (ЕК) е предложила на 20 март да се състои нова тристранна среща между Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) по газовите въпроси, е съобщил дипломатически източник в Брюксел пред руската информационна агенция ТАСС.

Комисията е изпратила покани на министрите на енергетиката на Русия и Украйна - Александър Новак и Володимир Демчишин, за преговори на 20 март в Брюксел по цената и условията за доставка на газ за Украйна и транзита на синьото гориво към ЕС през пролетно-летния период от 1 април, предава БТА.

По думите на източника на руската агенция писмата са били изпратени от заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Източникът подчертава също така, че ЕК придава "особено значение на преговорите за стабилизиране на газовите доставки и транзита, чието провеждане е съществена част от споразумението от Минск за решаване на конфликта в Украйна".

Той отбелязва, че ЕК очаква да получи предложенията на страните за цените на газа, конкретни споразумения за условията на доставките, а също така и мерки за осигуряване на зареждането на газ в подземните хранилища на Украйна.

По-рано Демчишин посочи, че при сегашните условия за Киев приемлива цена за руския газ е под 300 долара за 1 000 кубични метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още