IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина планира отписване на дългове на граждани и фирми

Предишното правителство тормозеше дребните длъжници и толерираше богатите гърци, посочиха от Министерството на финансите

17:59 | 19.02.15 г. 2
Атина планира отписване на дългове на граждани и фирми

Новото гръцко правителство възнамерява да отпише значителна част от дълговете на граждани и фирми, които се намират в затруднено финансово положение, според Deutsche Welle.

Лицата, които са внесли в държавната хазна поне 200 евро в рамките на погасяването на дълга, могат да бъдат освободени от половината от общия размер на задълженията им, заяви държавният секретар на Министерството на финансите Надя Валвани, цитирана от "Интерфакс".

Според нея предишното правителство е тормозило дребните длъжници и е толерирано богатите гърци. "Сега това ще бъде поправено. Обръщаме внимание на големите длъжници", каза представителят на Министерството на финансите.

Новината за облекчаването на дълговете разгневи международните кредитори, тъй като задълженията на правителството в Атина са в размер на 320 млрд. евро, съобщи електронното издание на Spiegel.

По-рано представители на "тройката" (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд) отхвърлиха подобни планове на предишното правителство на Гърция, позовавайки се на факта, че "държавният бюджет се нуждае от всяко евро".

По-рано в четвъртък стана ясно, че Германия e напът да отхвърли искането на правителството в Атина за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии.

"В писмото от Атина не се съдържа никакво съществено предложение", заяви говорителят на германското правителство Мартин Йегер, цитиран от DPA. В действителност искането е насочено към предоставяне на мостов заем, без да се изпълняват изискванията на програмата. "Писмото не отговаря на договорените в еврогрупата в понеделник критерии", каза още той.

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща утре в Брюксел молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
За да се върне идеята за социализма, трябва да се върне бартера!За да се върне бартера, трябва да имаме самостоятелна централна банка, за да има държавата независимост.За да има независимост, трябва да изчезне долара. За да изчезне долара, трябва да има човек, лидер, наясно със законите и правилата и да им отреже крилцата на корпорациЯ саЩДа сравним президента Плевналиев и президента Путин!Единият е досадно пуделче, другият опасна мечка!Пуделчето си дава колибката доброволно!Мечката си иска обратно бърлогата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
kane
преди 9 години
"Сега това ще бъде поправено. Обръщаме внимание на големите длъжници", каза представителят на Министерството на финансите"................................Живея за деня в който ще имаме и в РБ такова правителство и ще чувам от него за такива социални политики - насочени към масата хора, а не към богатите хора!Смърт за богатите фашисти - да живея социализма!ура, ура, ура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още