IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи леко помощта за гръцките банки

Размерът на ELA е увеличен с 3,3 млрд. евро, но гръцката централна банка е искала значително по-висока помощ

22:37 | 18.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ увеличи леко помощта за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи програмата за извънредна помощ за гръцките банки, предаде Ройтерс.

Сумата на т. нар. ELA (Emergency Liquidity Assistance) беше увеличена с 3,3 млрд. евро от 65 млрд. евро на 68,3 млрд. евро. Според неофициална информация обаче гръцката централна банка е настоявала за около 10 млрд. евро повече.

Решението днес е взето въпреки че по-рано властите в Германия намекнаха, че няма да позволят на ЕЦБ да продължи кредитната програма за балканската страна, без Атина да поеме ясни ангажименти. 

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа

Едва преди седмица ЕЦБ вече увеличи рамката на помощта от 60 на 65 млрд. евро, за да подпомогне гръцките кредитни институти.

Тъй като от една седмица ЕЦБ вече не приема гръцките държавни облигации като обезпечение по кредитите, банките в страната са принудени да получават свежи пари по програмата ELA от Гръцката централна банка. Кредитите обаче са със значително по-лоши условия. 

Ако Атина не се съгласи да удължи спасителната си програма скоро, пълното използване на средства по линия на ELA ще постави гръцките банки в неудобна ситуация. Може да се стигне до въвеждането на капиталови ограничения, които да възпрепятстват вложителите да теглят средства, посочват още източниците, пожелали анонимност.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкритикува работата на представителите на Тройката в Гърция.

„Те наистина действаха срещу достойнството на хората, особено в Гърция", заяви Юнкер  пред Европейския икономически и социален комитет, консултативен орган на ЕС. „Имаше доста грешки“, каза още той. Тъй като доскоро самият Юнкер бе ръководител на Еврогрупата, това изказване може да се възприема и като самокритика. „Ние трябва да извлечем поуки от историята“, добави Юнкер.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Глупости, просто още не са готови да им отрежат кинтите. Спиране на ELA = фалит на Гърция. При фалит директно си заколваш кокошката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Гърците май клекнаха - вчера са одобрили повишаване на ELA финансирането за гръцките банки в размер на плюс 68.3 млрдТова не е безплатно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Проблемът е огромен, защото обществените пари се превръщат в частни гръцки влогове в чужбина и ако гръцките банки фалират обществените пари на ЕЦБ ще се загубят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
evtimvz
преди 9 години
Тези пари веднага изтичат обратно към чужбина. Хората масово теглят пари, а този заем е за покриване на тегленията. Затова ЕЦБ ги отпуска, почти без проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
Определено колкото и да не се вярва на много хора американците натискат ЕС Гърция да остане в съюза.Тя не му е нужна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още