IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокопис Павлопулос бе избран за президент на Гърция

65-годишният професор по конституционно право бе подкрепен от "Нова демокрация", СИРИЗА и "Независимите гърци"

22:19 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият президент на Гърция&nbsp;Прокопис Павлопулос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият президент на Гърция Прокопис Павлопулос. Снимка: Ройтерс

Парламентът на Гърция избра 65-годишния Прокопис Павлопулос за президент на страната, предаде Ройтерс.

Кандидатурата на дясноцентристкия политик беше издигната от партия „Нова демокрация“, но Павлопулос беше подкрепен от СИРИЗА и от партията „Независими гърци“. 

Броят на депутатите в гръцкия парламент, членове на тези три партии, е общо 238 от триста местния кабинет на балканската страна. Така още при първия вот Павлопулос бе избран за поста.

Павлопулос e привърженик на социалната пазарна икономика. С избора му за кандидат и подкрепата от страна на СИРИЗА Ципрас успокоява либералното и центристкото крило на „Нова демокрация“. Изборът показва също, че Ципрас иска да се ориентира към центъра на политическия спектър.

Павлопулос е професор по конституционно право, завършил в Париж с държавна френска стипендия, и е много опитен по президентските въпроси. Въпреки академичната си кариера той никога не е напускал и политиката. От средата на 1970 г. насам е работил за различни президенти, първо като говорител, а след това като директор на правния отдел на президенството. Освен това той има опит и като депутат, а в периода 2004-2009 г. е бил вътрешен министър в кабинета на Костас Караманлис.

Именно по време на управлението му като министър са били наети около 865 000 държавни служители. С решението си тогава Павлопулос е изпълнил всъщност европейска директива, която предвижда предоставянето на постоянна работа на заети в продължение на много години на временни договори. За сравнение: в края на 2012 г. общо само 768 918 души са заети в държавния сектор според официалните данни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още