IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Посланието на Европа към Гърция: Придържайте се към ангажиментите си

Новите гръцки лидери получиха предупреждения от Европа, че е почти невъзможно да не изпълнят обещанията от спасителната програма

13:47 | 08.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

В Париж и Рим посланието беше изпълнено с повече нюанси.

В южните части на Европа - Франция и Италия, са ситуирани съюзниците на Гърция. Те са управлявани от левоцентристки правителства и оказват натиск върху европейските си партньори да приемат по-ориентирана към растеж политика за региона. И двете страни аплодираха победата на Ципрас, посочвайки, че тя е “триумф на волята на хората над задушаващите строги икономии”.

След като се срещна с Варуфакис в Париж френският финансов министър изпрати съобщение до Шойбле, молейки го да се срещне с гръцкия министър на финансите, посочват френските власти.

По време на продължителната пресконференция след срещата в Рим италианският премиер Матео Ренци приветства Ципрас за отправянето на “послание на надежда, не само на страх” към Европа. Събитието премина с взаимни комплименти и препратки към културните прилики. И двамата - Ципрас и Ренци, са 40-годишни. И двамата са поели ръководните си постове в момент на истински бури. И двамата управляват държавите с най-големите дългове в Европа като процент от продукцията.

И двамата се виждат като шампиони на изгубеното поколение. Италианците, родени през 1970 г., ще платят 50% повече данъци като процент от доходите си през своя живот, в сравнение с тези, родени през 1952 г., сочи проучване на Bank of Italy.

“Ние сме на една възраст и нашето поколение е буферът към лошите политически решения”, коментира Ципрас.

И все пак за Италия и Франция СИРИЗА също представлява риск. Оланд и Ренци са лявоцентристки лидери, които под натиска на Европа и на икономическия спад, се опитват да извършат пазарно ориентирани реформи. Успехът на Сириза с крайна лява, антипазарна реторика, може да подкопае усилията им.

Ако Ципрас успее да прокара програмите си, натискът върху Ренци може да нарасне, измествайки фокуса към по-богатите домакинства в Италия, твърди Франческо Галиети, главен изпълнителен директор на компанията за анализи Policy Sonar.

Рискът обяснява защо Холанд и Ренци са не са категорично зад Гърция.

“Искаме да подадем ръка на Гърция, което не означава, че винаги ще се съгласяваме с нея”, посочва Ренци.

Последна актуализация: 01:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Противоречиш си. Ако гърците не са ***, знари ЕС са. Ако ЕС клекне, значи е пълно с *** и тепърва се засилва наклона надолу. Вече се чу от другите държави, че ако ЕС клекне пред Гърция и те ще искат да предоговарят спасителните си програми. Гърция пък целенасочено нападна вербално Италия. Италианците са прости предполагам ако позволят да се лигавят така с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 9 години
Гърците не са ***! Така че твърдо "умираща" Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Или пък в лапите на Жълтурково?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 18
ivan.kostov.39
преди 9 години
Дали след целия този натиск от кредиторите, накрая Гърция няма да се окаже в обятията на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 17
kalendar
преди 9 години
*чопли семки и гледа мача*Голям майтап с тая СИРИЗА стана:) Аз лично не виждам вече полезен ход в който и двете страни да са доволни:) Все повече не ми е ясно що се бием да влезем в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още