IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Посланието на Европа към Гърция: Придържайте се към ангажиментите си

Новите гръцки лидери получиха предупреждения от Европа, че е почти невъзможно да не изпълнят обещанията от спасителната програма

13:47 | 08.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Посланието на всички европейските страни към новите лидери на Гърция, които миналата година бяха на обиколка из столиците на Европа, е едно: придържайте се към ангажиментите си.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще отиде на първата си среща на европейските лидери в четвъртък предупреден, че е почти невъзможно да се откъсне от обещанията, направени по време на четирите години, в които международната общност помагаше за спасяването на страната. Ципрас и неговите приближени също така бяха посъветвани да научат някои дипломатически обичаи, предава Ройтерс.

“Приятелството изисква да казваме нещата такива, каквито са”, посочва френският финансов министър Мишел Сапен след срещата си с гръцкия си колега Янис Варуфакис миналата неделя. “Ние трябва да избягваме неразбирателствата и да се уверим, че всички, и особено гръцката страна, разбират как стоят нещата”.

Позициите, заети от европейските лидери през последната седмица, увеличават натиска върху Ципрас да изостави реториката, благодарение на която постигна успех на изборите. Други европейски столици трябва да решат доколко са готови на компромиси, за да запазят Гърция в еврозоната. Франция и Италия, които са възприемани като естествени съюзници на Гърция, ще трябва да измислят докъде искат да отидат, за да улеснят споразумението.

“Надявам се, че тази европейска обиколка му помогна да види какво се подготвят да правят другите и какво не”, заяви представител европейските власти в Брюксел. Ципрас и Варуфакис отказват да коментират.

Същевременно не остава много време. Спасяването на Гърция официално завършва на 28-и февруари. Атина твърди, че не иска тя да бъде удължена

И все пак без нова помощ Гърция ще бъде лишена от много средства. 9 млрд. евро трябва да отидат при нея през тази година, главно от Международния валутен фонд. Данъчните приходи се свиват, а приватизацията е спряна. Анализаторите от Unicredit твърдят, че държавата може да остане без пари до март.

Дипломатически баланс

Най-ясното послание към Гърция през изминалата седмица съвсем очаквано дойде от Германия. По време на пресконференция заедно с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в Берлин, германският му колега Волфганг Шойбле отхвърли искането за всякакво мостово финансиране и настоя, че Атина трябва да изпълни действащите споразумения, свързани със спасителната ѝ програма

Пресконференцията беше белязана от отсъствието на сърдечното бърборене и очния контакт между 73-годишния германец и 53-годишния му гръцки колега.

Последна актуализация: 01:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Противоречиш си. Ако гърците не са ***, знари ЕС са. Ако ЕС клекне, значи е пълно с *** и тепърва се засилва наклона надолу. Вече се чу от другите държави, че ако ЕС клекне пред Гърция и те ще искат да предоговарят спасителните си програми. Гърция пък целенасочено нападна вербално Италия. Италианците са прости предполагам ако позволят да се лигавят така с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 9 години
Гърците не са ***! Така че твърдо "умираща" Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Или пък в лапите на Жълтурково?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 18
ivan.kostov.39
преди 9 години
Дали след целия този натиск от кредиторите, накрая Гърция няма да се окаже в обятията на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 17
kalendar
преди 9 години
*чопли семки и гледа мача*Голям майтап с тая СИРИЗА стана:) Аз лично не виждам вече полезен ход в който и двете страни да са доволни:) Все повече не ми е ясно що се бием да влезем в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още