IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва може да поиска от Киев предсрочно погасяване на дълг от 3 млрд. долара

Редица финансови и икономически параметри по споразумението между страните са нарушени, посочи източник от Кремъл

11:30 | 10.01.15 г. 1
Москва може да поиска от Киев предсрочно погасяване на дълг от 3 млрд. долара

Редица параметри, които са условие за предоставяне на заем от Русия за Украйна, са нарушени, каза пред ТАСС източник от руското правителство.

"Ситуацията, която се заражда в икономиката и финансите на Украйна показва, че редица параметри и условия за предоставяне на руски облигационен заем на Украйна са нарушени", изтъкна източникът.

"При тези обстоятелства има вероятност Русия в близко бъдеще да пожелае обратното изкупуване на дълг в размер на 3 млрд. долара от Украйна", призна той.

По думите на държавен експерт "наистина едно от условията за руския заем, което е на хартия, е спазването на редица финансови и икономически параметри от Киев и те наистина са нарушени"

"Това може да послужи като основание за иск за предсрочно погасяване", каза още той.

Украинската икономика продължава да се намира в тежка ситуация, след като брутният вътрешен продукт спадна със 7,5% в периода януари-ноември 2014 г. Годишната инфлацията в страната пък достигна 24,9%. Гривната пък поевтиня с над 50% от началото на кризата.

"Курсът на нашата валута спрямо всички други валути на нашите търговски партньори – това е огледало на състоянието на нашата икономика, нашият платежен баланс", посочи гуверньорът на централната банка Валерия Гонтарева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Не само че може но трябва задължително да го поиска! Той еврогеиският хомосексуален съюз ще върне между тях нали постоянно ги подкрепя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още