IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво вещаят президентските избори за бъдещето на Гърция?

Резултатът от вота може да изостри още политическата несигурност и да предизвика финансова криза в страната

12:56 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво вещаят президентските избори за бъдещето на Гърция?

Гърция отново започна да води рискова политика, след като днес народните представители гласуват на изтеглените по-рано избори. Резултатът може да обостри още политическата несигурност и икономическия смут в страната. Ето какво според CNBC трябва да знаем за вота.

За какво е?

Миналата седмица гръцкият министър-председател Андонис Самарас изненада пазарите, като обяви, че измества по-рано президентските избори, които трябваше да се състоят в началото на 2015 г. Новината изпрати пазарите, които вече бяха притеснени относно политиката на Атина, в остра финансова депресия. Водещият индекс на Атинската фондова борса ASE изтри 13% от стойността си само за ден, записвайки най-лошото си представяне от 1987 г. насам.

Първият от трите кръга избори в гръцкия парламент започват днес, като за 23 и 29 декември са насрочени нови избори, ако след първия кръг не бъде осигурено мнозинство. Изборът на Самарас – Ставрос Димас, който е бивш еврокомисар, ще трябва да си набави 180 гласа в парламента.

Завръща ли се Гърция към най-лошите си дни?

На вота се гледа като на ключов тест за доверието към правителството на Самарас. Опасенията са, че, ако неговият кандидат се провали, могат да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори. Миналата седмица премиерът предупреди, че Гърция може да се завърне катастрофално към финансовата криза, ако правителството се провали на вота, отбелязва Ройтерс.

На изненадващия ход се гледа като на рисков опит за отнемане на позициите на антиевропейската партия СИРИЗА, която води кампания с обещания да сложи край на суровите условия по международната спасителна програма на Гърция. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обвини Самарас, че сее страх, за да спечели президентския вот.

Какво означава вотът?

Въпреки че ролята на президента е по-скоро представителна, евентуална загуба на кандидата на Самарас ще означава едно - сигурни парламентарни избори.

Ако това се случи, съществува голяма вероятност партията на Самарас да изгуби, тъй като гласоподавателите изразяват несъгласието си със строгите мерки за икономии, наложени от международните кредитори на Гърция.

С обещанието си да скъса връзките с кредиторите СИРИЗА става все по-популярна сред гърците. Проучване, проведено в началото на декември от социологическата агенция Pulse RC, показва, че СИРИЗА води пред Новата демократична партия на Самарас с 27,5% спрямо 23%.

А само новината за по-ранни президентски избори бе достатъчна, за да разтресе гръцките инвеститори и да повиши доходността по гръцките държавни облигации.

Стои ли на дневен ред въпросът за излизането на Гърция от еврозоната?

Европейските лидери също са притеснени от факта, че Гърция може да напусне еврозоната, ако СИРИЗА дойде на власт.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди гърците, че страната ще изпита сериозни проблеми, ако изберат погрешния път. В понеделник еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси отлетя за Атина, за да обсъди икономическите реформи, които Гърция трябва да направи, ако иска да получи последния транш от 1,8 млрд. евро от спасителната помощ за общо 240 млрд. евро.

Гърция отчаяно се нуждае от доверието на инвеститорите и на международните пазари, ако иска да си възвърне международната финансова надеждност. Дългът на Гърция като част от БВП е най-високият в еврозоната. Към септември той възлиза на 174%. Безработицата също е рекордна – 25,7%, а делът на безработните сред младежите от 15 до 24-годишна възраст е още по-стряскащ – 49,3 на сто.

В деня на първия кръг от изборите в парламента водещият индекс на фондовата борса в Атина ASE се повишава с 2,59% до 855,82 пункта. От началото на годината бенчмаркът е изгубил 26,06% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още