IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна приветства спирането на "Южен поток"

Има повече смисъл в модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, смята енергийният министър на страната

21:35 | 02.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна приветства спирането на "Южен поток"

Украйна приветства спирането на проекта "Южен поток", информира ДПА.

"Ролята ни при доставките за Европа се засили. В модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, има повече смисъл отколкото в "Южен поток", каза украинският министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан, уверявайки, че Украйна е надежден партньор.

Киев от самото начало е противник на проекта, тъй като чрез "Южен поток" Русия искаше да заобиколи украинската територия, припомня ДПА. 

Унгария ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. Русия има право да вземе такова решение и Унгария признава това, заяви министърът, посочвайки като възможен алтернативен източник на "синьо гориво" Азербайджан.

Унгарските власти активно подкрепят проекта и в началото на ноември приеха специален закон, даващ възможност строителството на газопровода да започне, заобикаляйки ограниченията на ЕС.

Според австрийския външен министър Себастиан Курц отказът на Русия от "Южен поток" не е окончателен. При този и при други проект в момента има много тактически ходове. Русия има интерес да може да продава газа си, каза той.

Австрия е сред европейските страни, които са особено засегнати от спирането на проекта, отбелязва ДПА. През юни енергийният концерн О Ем Ви (OMV) и Газпром подписаха договор за строителството на австрийския участък от съоръжението.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
САЩа им беше идеята за Шистовите находища в източната част + НАТОвските бази, тогава биха имали влияние и 6ца от Тотото, но там удариха на камък, няма да стане на тяхната. КГБ нали и те ползват същите методи както ЦРУ за дестабилизация и т.н. просто на САЩа няма да им е сигурно това, което си мислят без военни. Защото Газпрома ше си разглоби джиджавките и съвсем ше останат без нищо Украйната. Полека лека с вътрешни раздори след време някак само трябва да ги уловят в Евразииския съюз и се приключва с целия цирк. Тогава нека си сключват свободни търговии с ЕС колкото си искат и да бачкат за ЕС колкото искат, но НАТО няма да има това ги бърка най-много руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Не си прав. Там газо преносната мрежа ще стане американска. Ако не е станала още , ЩЕ стане. Това е и идеята. Да няма алтернатива и американците поне да си избият разходите от войната а защо не и да печелят. Покрай експлоатацията на мрежата ще корумпират целия украински елит и ще я направят държава от латиноамерикански тип. Не е и тайна че англосаксонците обичат да воюват за интересите си с чужди ръце. Украйна ще бъде част от тях /от тези ръце/ за жълти стотинки. Ще и ги плащат с малка част от печалбите които жънат на собствената и територия и от собствените и ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Впредвид, че Австрия е гетото на Германия, за чии и е да строй газопровод до Русия, след като на няколко крачки от нея е Северен поток? Ето това не ми е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
абе не знам тея Украйна вече никой не ги брои за слива горките, дано им върже честно, че са направо жалка картинка "надежден партньор" били от кума срама да кажат нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Поне да споменат името на нашия президент! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още