IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши кредитния рейтинг на Кипър с три степени от "Саа3" на "В3"

Агенцията отбелязва, че страната все още има слаби икономически перспективи и бързо нарастващ брой лоши кредити

19:45 | 15.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's повиши кредитния рейтинг на Кипър с три степени от "Саа3" на "В3"

Международната рейтингова агенция Moody`s Investors Service (Moody's) повиши кредитния рейтинг на Кипър с три степени от "Саа3" на "В3"  със стабилна перспектива, предаде Ройтерс. 

Повишаването на кредитния рейтинг отразява напредъка на правителството до момента в подкрепа на държавните финанси и заздравяването на банковия сектор, посочва агенцията.

Рейтинговата агенция отбелязва, че фискалните показатели на Кипър надхвърлят целите, договорени с Тройката (ЕС, МВФ и ЕЦБ). „През 2013 г. първичният дефицит падна до 2,0% от БВП, като за сравнение целта бе 4,2%. Повечето от мерките, насочени към трайното намаляване на дефицита, са били включени в бюджета за 2013 г. и са резултирали в сериозна фискална консолидация от 7,5% процентни пункта от БВП през 2013-14 г.".

Moody's отбелязва, че Кипър все още има слаби икономически перспективи и бързо нарастващ брой лоши кредити.

Според Moody`s стабилната перспектива отразява моментния баланс на рисковете. От една страна агенцията очаква, че ангажиментът на правителството да продължава своите усилия за фискална консолидация, ще остане висок. От друга страна слабата икономическа перспектива и високият брой на необслужваните кредити в банковия сектор продължават да представляват риск за устойчивостта на дълга.

Същевременно кипърското правителство приветства решението и го проиема като потвърждение за придържането си към условията на спасителната програма.

Говорител на правителството в Никозия заяви, че Кипър ще се придържа „твърдо и стабилно" към условията на спасителния заем от 10 млрд. евро, тъй като страната още не е вън от опасност. Дори с това повишаване, кредитният рейтинг на страната остава в категорията неинвестиционен "junk" (боклук). Това означава, че рейтингът остава спекулативен. 

През октомври друга голяма международна агенция - Standard and Poor's, повиши с една степен рейтинга на страната до В+.

През март 2013 г. Кипър договори с "тройката" кредитори спасителна програма в размер на 10 млрд. евро. Досега страната е получила пет транша на обща стойност 5,77 млрд. евро от ЕС и МВФ. Шестият транш пък е на стойност 436 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още