IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев спира всички обществени услуги в бунтовническите райони

Указът на Петро Порошенко се отнася и до работата на училища, болници и спешни услуги

15:18 | 15.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Киев спира всички обществени услуги в бунтовническите райони

Украинският президент Петро Порошенко е разпоредил спиране на предоставянето на всички държавни услуги в контролираните от бунтовническите сили райони в източната част на страната, предава AFP. 

Порошенко е възложил на правителството в Киев в събота в рамките на една седмица да бъдат преустановени всички „дейности на държавните предприятия, институции и организации“,  в области, в които „има антитерористични операции". Указът на Порошенко се отнася и до работата на училища, болници и спешни услуги, казва високопоставен служител по сигурността, който не иска да бъде назован.

"Това е решителна мярка, край на игричките. Всички структури, които държавата финансира там, ще бъдат изтеглени. Спестените средства ще се разпределят като хуманитарна помощ за тези региони", уточнява източник на AFP.

В президентския указ също така се нарежда евакуацията, с тяхно съгласие, на чиновниците и изтеглянето, доколкото е възможно, на държавните документи и имущество. Съдилищата, магистратите и затворниците ще трябва да бъдат преместени извън държаните от сепаратистите зони, се добавя в текста, който освен това обявява амнистия за извършителите на дребни закононарушения.

Също така ще се предложи на украинската централна банка до един месец да вземе мерки за прекратяване на банковите услуги за физически и юридически лица.

Указът е реакция на произведените на 2 ноември избори в сепаратистките райони, които Киев обяви за незаконни. Два дни след тези избори Порошенко обяви, че Украйна ще е принудена да втвърди тона и да изолира във военно и икономическо отношение зоната под бунтовнически контрол, "за да не се допусне разрастване на този рак".

След изборите на 2 ноември враждебните действия се усилиха, което прави все по-виртуално сключеното на 5 септември примирие между украинската армия и сепаратистите.

Междувременно кризата в Украйна слага сериозен отпечатък върху срещата на върха на Г-20, която има за цел да дискутира мерки за насърчаване на световната икономика през следващите години. В навечерието на срещата руският президент предупреди в интервю, че не трябва да има конфронтация между блоковете в рамките на Г20.

През последните дни стана ясно, че военното примирие от Минкс между Украйна и Русия е поставено на карта. Организацията на обединените нации (ООН) изрази в сряда силното си безпокойство от риска за възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна.

"През изминалите два дни наблюдаваме същото, за което съобщава и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Виждаме колони с руско оборудване - основно танкове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войници", заяви във вторник генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София.

От началото на конфликта през април са загинали над 4100 души по данни на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 24 rate down comment 12
dakl
преди 9 години
Значи вече е съвсем предстоящо официалното отцепвана на обявилите независимост републики! Едва ли този просес ще спре обаче само с тези две нови териториални образования и Крим? На хоризонта е Харков, Днепропетровск , Херсон Николаев и Одеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още