IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отново се опасява от руска инвазия

Тази сутрин са започнали интензивни сражения в Донецк, а украинският посланик в ООН се опасява от "мащабна инвазия"

11:51 | 12.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Облаци дим над стария терминал и административната сграда на международното летище в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Облаци дим над стария терминал и административната сграда на международното летище в Донецк. Снимка: Ройтерс

Продължаващият конфликт между Украйна и сепаратистите в източната част на страната не затихва. Украинският посланик в ООН Юрий Сергеев заяви в Twitter, че Киев се опасява от "мащабна инвазия". Междувременно по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН кризата в Украйна намери отпечатък в резолюция за Босна: Русия се въздържа от гласуване, предава WSJ.

„Считам, че ООН трябва да бъде възможно най-бързо информиран за това, че Русия планира мащабна инвазия в Украйна“, написа Сергеев в Twitter. Последните факти не оставяли съмнение за това. Повече подробности обаче посланикът на Украйна не дава.

Междувременно тази сутрин са започнали интензивни сражения в източния украински град Донецк, съобщава РИА Новости. Според местните власти след една относително спокойна нощ тази сутрин в града се чуват взривове и артилерийски залпове. Кметството на Донецк твърди, че почти навсякъде в града има сражения. 

Конфликтът беляза и заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Във вторник той удължи военната мисия на ЕС Eufor в Босна и Херцеговина с една година - но без гласа на Русия. Съответната резолюция бе приета с гласовете на 14 членове на комисията, а Москва се въздържа.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви, че международното присъствие в Босна със сигурност може "да се разглежда като инструмент за ускоряване на интеграцията на страната в ЕС и НАТО". Да се натиска Босна в тази насока обаче е „просто неприемливо". По думите му има достатъчно "лоши примери", при които с „външен натиск" на дадена страна се налага европейско бъдеще, каза Чуркин, намеквайки за Украйна. Представителите на САЩ, Франция и Великобритания в ООН осъдиха отношението на Русия.

По-рано Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази опасенията си, че битката може драматично да се разшири. И два месеца след подписването на споразумението от Минск насилието в региона не е намаляло, казва говорител на ОССЕ в Киев.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел обяви, че на срещата на Г-20 в края на седмицата ще бъде обсъдена украинската криза.

Въпреки нарастващото напрежение в Източна Украйна ЕС за момента не желае да налага нови санкции за упражняване на натиск върху проруските сепаратисти в областите на въоръжени действия.

„Въпреки това е възможно да бъде разширен списъкът с лица, на които се забранява влизането в страната и се замразяват банковите им сметки”, каза във вторник Меркел в Берлин. „Това е причината в момента да не се планират по-разширени икономически санкции”, подчертава тя. Целта е да се наложат и запазят приетите през септември, но често нарушавани мерки за опазване на мира между украинската армия и сепаратистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Пак същата схема - първо пишат как Украина се опасява, след няколко часа НАТО потвърждава инвазия. Тоя филм го гледахме ехееей....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Бедата е че много хора не разбират за отредената ни роля в цялата история. Те си въобразяват че имаме съюзници и че тази война е наша. :) Не дай боже тия *** да запалят мащабна война с Русия, ние тук сме им под носа и ще станем първи на салата. После дори и прехваленият запад да победи нас какво ще ни стопли !? Егати късогледите хора. И в името на какво !?? На Бийтълс или ...!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Дори Русия сама с нейни армии да потуши бунта , пак тя ще е виновна! :)))) Работата е, виновни или да! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Първо да си изтеглят войските от украинската граница. Изтеглиха ги. Санкции!После - да не признаят референдума в Донецк и Луганск. Не го признаха. Пак санкции!После - да спрат офанзивата на опълченците към Мариуполь. Спряха я. Пак санкции.После - да накарат опълченците да седнат да преговарят. Накараха ги. Пак санкции!После - да накарат ДНР и ЛНР да подпишат мирен план. Подписаха го. Пак санкции!После - да не признават изборите в ДНР и ЛНР. Не ги признаха! Пак санкции с пълна сила!Даже си прибраха и Игор Стрелков в Москва, щото беше единственият командир в Донецк с руски паспорт и всички само него сочеха!След като стана ясно, че Русия няма нищо общо със свалянето на малайзийския Бойнг, нещо да се предприе за отменяне на санкциите, които въведоха по този повод? Тази седмица, обаче, щели в ЕС още санкции да обсъждат - ей така, за всеки случай. На принципа - вечер като се върнеш от работа, шибни един шамар на жена си нема начин да не е направила нещо за бой през деня! Е точно така едва ли ще постигнат нещо точно пък с Русия...! хехе!Еми като санкциите ще си работят при всякакви обстоятелства, поне да има за какво! хахаха! Да си вземат руснаците поне техните територии и да си пуснат един сухопътен коридор до Крим, пък после каквото - такова! Така или иначе ще го изгладуват този период, поне да не са капо! хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още