IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще строи още ядрени реактори в Иран

Двете страни са подписали договор за изграждане на два реактора в Бушер плюс евентуално още два там и четири другаде

21:59 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ще строи още ядрени реактори в Иран

Русия обяви, че днес е подписала споразумение за изграждане на двa нови ядрени реакторa в Иран, които вероятно ще бъдат последвани от още шест, съобщава Wall Street Journal. 

Договорите са били подписани в Москва, заяви руската държавна ядрена компания Росатом. Сред тях е такъв за изграждане на още два реактора в построената от Русия централа в Бушер. Друг договор предвижда възможното изграждането в бъдеще на още два реактора в Бушер, както и на още четири на друго място, което ще бъде определено по-късно, се казва в изявлението на Росатом.

"Това е повратна точка в отношенията между Русия и Иран", цитира информационна агенция ТАСС иранският ядрен ръководител Али Акбар Салехи. Шефът на Росатом Сергей Кириенко е коментирал, че "изграждането на осем реактора в Иран е голям проект, който разширява сътрудничеството ни за десетилетия напред".

Не е бил оповестен график за планираното строителство. Росатом уточни, че всички централи ще бъдат експлоатирани както Бушер - с ядрено гориво, произведено в Русия и впоследствие изпращано обратно там за преработване до края на живота на реакторите. Москва и западните столици настояват за такава структура, която да премахне подозренията, че ядрен материал може да бъдат отклоняван за оръжейна програма.

Изграждането на първата централа в Бушер - единственият действащ атомен реактор в Иран - продължи десетилетия на фона на напрежението относно предполагаемите ядрени оръжейни амбиции на страната. Москва завърши строителство през 2011 г., а през 2013 г. Росатом официално предаде оперативния контрол над централата на Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още