IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния избира президент

Фаворит за поста във всички предварителни проучвания е премиерът Виктор Понта

12:41 | 02.11.14 г.
Румъния избира президент

Министър-председателят Виктор Понта е фаворит за нов президент на Румъния по време на изборите, започнали в неделя, показват предварителните проучвания на общественото мнение.

Бивш прокурор и любител на автомобилизма, Понта се очаква да спечели първия тур от надпреварата с останалите 14 кандидати. Според предварителните нагласи обаче резултатът му едва ли ще бъде достатъчен, за да се избегне балотажа, насрочен за 16 ноември, коментира Ройтерс.

Според агенцията президентството на Понта би донесло повече стабилност в една от най-бедните страни в Европа, преживяваща мъчителна рецесия и икономии във време на глобално икономическо забавяне. Воденото от него правителство направи умерен напредък в изпълнение на реформите по споразумението с Международния валутен фонд.

Като министър-председател Понта се бореше със своя най-голям враг, досегашния президент Траян Бъсеску, когото се опита да отстрани от власт на референдум през 2012 г. – действие, предизвикало силна критика от Европейския съюз.

„Инвеститорите са силно разтревожени от румънската политика, което предизвика разпродажби на валутата“, каза Деметриус Ефстатиу от Standard Bank Plc.

Избирателните секции в Румъния отвориха в 07:00 часа на 2 ноември и по план ще затворят в 21:00 часа.

Социалдемократът Понта води с 13% пред либерала Клаус Йоханис в сондажите преди вота, съобщава Bloomberg.

Кампанията бе засенчена от акции в домовете на висши членове на социалдемократическата партия, предизвикани от обвинения от страна на президента Бъсеску, че Понта е бил в шпионажа, преди да влезе в политиката. Премиерът отрече обвиненията и обеща на избирателите да повиши жизнения стандарт и пенсиите.

„Опозицията е блокирана в манталитета на сребърния куршум, в очакване отнякъде да се появи нещо, което да унищожи Понта“, посочи анализаторът Адриан Момару.

Според проучване от 23 октомври, проведено от IRES сред 1 124 респонденти, Виктор Понта ще спечели 43%, а Йоханис – 30%. Сред останалите кандидати са подкрепената от Бъсеску Елена Удря и бившият премиер Калин Попеску Таричану, които имат подкрепа от съответно 8% и 6% според проучването на IRES.

Проучване от 2-8 октомври сред 1 058 души, проведено от INSCOP, пък показа 10 пункта преднина за Понта пред Йоханис.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още