IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще изгражда атомни електроцентрали в Южна Африка

"Росатом" ще предостави на африканската страна ядрени мощности с капацитет 9 600 mW

16:04 | 23.09.14 г.
Русия ще изгражда атомни електроцентрали в Южна Африка

Руската държавна компания "Росатом" е подписала споразумение с Южна Африка, проправяйки пътя си към изграждането на атомни реактори в страната.

"Споразумението полага основите за реализирането на мащабна програма за атомна енергетика", посочват в съвместно изявление от "Росатом" и правителството на Южна Африка.

Съгласно условията на споразумението Русия ще предостави на Южна Африка – втората по големина икономика на континента, атомни мощности с капацитет 9 600 mW. По този начин страната ще може значително да намали зависимостта си от въглища, използвани за генерирането на около 80% от електроенергията.

Южноафриканският президент Джейкъб Зума обяви преди няколко седмици, че иска "радикална трансформация" на енергийния сектор на страната.

По думите му ядрената енергия трябва да играе много по-важна роля. Една от основните цели на правителството е този тип енергия да е отговорен за повече от 50% от нуждите на страната към 2030 г.

"Това споразумение отваря вратата за Южна Африка за получаването на достъп до руските технологии, финансиране, инфраструктура и осигуряването на солидна платформа за бъдещо обширна сътрудничество", отбелязва южноафриканският министър на енергетиката Тина Петерсон, цитирана от WBP Online.

Според споразумението "изграждането на руски реактор ще спомогне за развитието на южноафриканската ядрена инфраструктура и чрез подготовка на специалисти в руски университети".

Икономиката на Южна Африка претърпя няколко удара през тази година, които се дължаха основно на многобройните стачки на миньорите и металурзите. Те спряха работа, въпреки че някои от ценните метали, добивът на които е в основата на местната икономика, поскъпнаха до няколкогодишни върхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още