IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Република Сръбска очаква газ по "Южен поток"

"Газпром" е готов с текста на междуправителствено споразумение с Баня Лука за газопровода

12:25 | 16.09.14 г.
Република Сръбска очаква газ по "Южен поток"

Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, ще получава руски природен газ по съществуващите трасета от средата на 2015 година до изграждането на „Южен поток“.

Основен снабдител на потребителите в тази част на Босна и Херцеговина е газовата компания GAS RES. 

Това гласи новото споразумение за доставка на газ, подписано между „Газпром“ и Сръбска, съобщава пресцентърът на руския газов гигант. Документът беше договорен по време на среща между председателя на „Газпром“ Алексей Милер и президента на Сръбска Милорад Додик в централата на газовата компания.

По време на разговорите са обсъдени още теми, свързани със сектор „Енергетика“, става ясно още от съобщението. Една от тях е „Южен поток“. Двете страни вече са изготвили междуправителствено споразумение за проекта, което ще даде насока как да бъде реализирано отклонението от магистралния газопровод към Сръбска. 

Припомняме, че на този етап работата на "Южен поток" през територията на България е спряна по искане на Европейската комисия. Брюксел има съмнения относно начина, по който е проведена процедурата по избор на изпълнител на проекта. Газопроводът не отговаря и на изискванията на Третия либерализационен пакет за енергетиката и затова трябва да бъде постигнато съгласуване между ЕС и Русия, за да може да бъде въведен в експлоатация.

Преговорите между Москва и Брюксел по този въпрос в момента са замразени заради кризата в Украйна. Те реално не могат да спрат строителството на "Южен поток", но неизпълнението на европейските изисквания няма да позволи газопроводът да бъде въведен в експлоатация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още