IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН достави първaтa хранителнa помощ на Украйна

Операцията е на стойност 15 млн. долара и трябва да помогне на 120 000 души

20:37 | 12.09.14 г.
ООН достави първaтa хранителнa помощ на Украйна

Организацията на обединените нации (ООН) обяви днес, че е започнала първата операция за доставяне на хранителни помощи на Украйна, като се надява да помогне на 120 000 души през следващите шест месеца.

Първите пратки вече са пристигнали в Донецк и Луганск, предаде AFP. "За първата си операция в Украйна Световната програма на ООН по прехраната раздава хранителни помощи на уязвимите лица, засегнати от конфликта, като разпределя пратките в транзитните центрове и убежищата в Донецк и Луганск в Източна Украйна", се казва в изявление на организацията.

Операцията е на стойност 15 млн. долара и трябва да помогне на 120 000 души в Украйна през следващите шест месеца.

От началото на септември Световната програма на ООН по прехраната заедно с местните си партньори е раздала 10 000 дневни хранителни дажби, с които да покрие хранителните нужди на 2 000 души за 5 дни. Целта е операцията бързо да бъде разширена, като до края на месеца бъдат раздадени 90 000 дневни дажби, пише БТА.

Повечето получаващи помощи са предимно бежанци в уязвимо положение като болни, бременни жени и възрастни хора. От ООН подчертаха, че това е само първата реакция на кризата, след като украинското правителство е поискало помощ.

Над 310 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Украйна в резултат на конфликта, показват данните на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още