IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът, който позволява на Украйна да наложи санкции на Русия, влиза в сила утре

Очаква се скоро да се обсъди въвеждането на ограничителни мерки спрямо 172 физически и 65 юридически лица

10:41 | 11.09.14 г.
Законът, който позволява на Украйна да наложи санкции на Русия, влиза в сила утре

Новият украински закон, който позволява на Киев да наложи санкции срещу Русия, ще влезе в сила от 12 септември, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикация във вестника на украинската Върховна Рада.

Документът беше подписан от президента на Украйна Петро Порошенко на 10 септември, припомня информационната агенция.

Законът беше окончателно приет от Парламента на Украйна на 14 август с гласовете на 244 депутати при необходими 226 гласа.

Законът създава механизъм за защита на националния интерес и безопасността на Украйна при евентуални враждебни действия, въоръжено нападение от други държави и от недържавни формирования.

Документът предлага рамка за въвеждането на специални икономически и други ограничителни мерки срещу държави, юридически и физически лица, лица без гражданство, както и срещу субекти, осъществяващи терористична дейност.

Законът дава възможност за блокиране на активи, ограничаване на търговски операции, прекъсване на транзита на ресурси и стоки през територията на Украйна, анулиране на лицензи, прекратяване на участие в приватизационния процес, забрана за влизане на територията на Украйна, прекратяване на културния обмен и научното сътрудничество, лишаване от държавни отличия на Украйна и други.

Въвеждането на санкции може да се инициира от президента, правителството, Върховната Рада, Съветът за национална сигурност и отбрана, Централната банка. Същите органи могат да променят или да отменят санкции.

Очаква се скоро да се обсъди въвеждането на ограничителни мерки спрямо 172 физически и 65 юридически лица. Списъкът вече е подготвен от правителството в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още