IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Порошенко пак са обсъдили ситуацията в Украйна

Двамата са се договорили в нов телефонен разговор диалогът да продължи

21:00 | 08.09.14 г.
Путин и Порошенко пак са обсъдили ситуацията в Украйна

Нов телефонен разговор са провели днес лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, съобщава ИТАР-ТАСС. Двамата отново са обсъдили ситуацията в Украйна.

Путин и Порошенко проведоха първия си телефонен разговор след срещата им в Минск от края на август преди няколко дни. Тогава стана ясно, че двамата са обсъдили стъпките към постигането на примирие в източната част на Украйна.

Примирието е била основната тема и на днешния разговор, като президентите са се договорили диалогът да продължи, информират от Кремъл.

"И двете страни изразиха задоволство от факта, че страните в конфликта като цяло  спазват прекратяването на огъня”, посочва се в съобщението.

В разговора е било подчертано значението на наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Обсъдени са и въпроси, свързани с хуманитарните доставки за жителите на Донецка и Луганска област.

Информационната агенция припомня, че на 5 септември, на заседание на специалната контакта група, която посредничеше между Москва, Киев и сепаратистите в Източна Украйна, в Минск беше договорено примирие. ОССЕ отговаря за наблюдението на режима, като трябва да осигури и постоянно наблюдение на украинско-руската държавна граница със създаването на зона за сигурност в граничните райони на Украйна и Руската федерация.

По-рано днес председателят на постоянния съвет на ОССЕ Томас Гремингер коментира на извънредно заседание на членовете на организацията във Виена, че примирието като цяло се спазва, макар и че има “крехък характер”.

Според наблюдатели през последните няколко дни е имало няколко случаи на нарушения на споразумението за прекратяване на огъня. На 7 септември например наблюдателите са чули минометни залпове край летището в Донецк. Наблюдавани са и сблъсъци в няколко населени места в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още