IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Медведев: Роснефт може и да получи исканата държавна помощ

Инвестицията със сигурност ще се възвърне, а и ще бъде от полза за страната, тъй като компанията е сред най-големите данъкоплатци, каза руският премиер

13:14 | 08.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Медведев: Роснефт може и да получи исканата държавна помощ

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че енергийният гигант Роснефт може и да получи желаната държавна помощ от 1,5 трлн. рубли (40,6 млрд. долара), пише Ройтерс, цитирайки руския вестник „Ведомости“.

Миналия месец правителствен източник разкри, че ръководителят на компанията Игор Сечин е поискал 1,5 трлн. рубли от Фонда за благосъстояние на нацията – един от държавните инвестиционни фондове на Русия, за да заобиколи спряното от Запада финансиране за компанията като част от санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Анонимен представител на властта в Москва нарече плана на Сечин „ужасен“, а друг източник сподели пред „Ведомости“ миналия месец, че Медведев едва ли ще подкрепи предложението.

Медведев обаче заяви, че Роснефт, която има 40% дял в износа на руски петрол, може и да получи исканата помощ.

„Цифрите само изглеждат внушително, но не е нужно всичко да бъде преведено за една година. Наскоро бях на среща относно инвестиционната програма на Роснефт и компанията има нужда да поддържа нивата си на производство“, каза Медведев.

Правителствената помощ за Роснефт ще бъде от полза за държавата в дългосрочен план, тъй като компанията е един от най-големите данъкоплатци в страната, каза Медведев.

„Нямам съмнения относно представянето на компанията в средносрочен и дългосрочен план. Инвестицията със сигурност ще се възвърне“, каза той.

Компанията трябва да изплати 440 млрд. рубли (12 млрд. долара) до края на годината и други 626 млрд. рубли (17 млрд. долара) през следващата година, след като изтегли големи заеми, за да финансира придобиването на англо-руската петролна компания TNK-BP за 55 млрд долара през миналата година.

Някои руски компании, засегнати от западните санкции, като Банк ВТБ, вече получиха одобрението на правителството за помощ от държавния инвестиционен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
chervenamishka
преди 9 години
Така така, обясни на хората за какво харчите парите им хахаха :) $40 млрд в бездънна дупка. И това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още