fallback

Примирието в Украйна е застрашено от нова стрелба

След обстрел в Мариупол, при който е загинала една жена, се появи информация за стрелба и в близост до летището в Донецк

15:12 | 07.09.14 г. 1

Нова стрелба в близост до летището в Донецк в Източна Украйна засили опасенията, че продължилото 36 часа примирие може да бъде прекратено, предаде BBC.

Примирието остана в сила през събота, но след стрелбата в град Мариупол в Югоизточна Украйна, при която загина една жена, последваха взривове на летището в Донецк рано в неделя.

Примирието, заедно с пътна карта за мир, състояща се от 12 точки, бяха подписани по време на преговори в петък в Минск между Украйна, Русия, бунтовниците и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Боевете в източната част на Украйна отнеха живота на около 2600 души от април насам.

Русия многократно отрича обвиненията на Украйна и Запада, че изпраща войски в Източна Украйна в подкрепа на бунтовниците, които искат обособяването на независима държава.

В събота украинският президент Петро Порошенко и руският му колега Владимир Путин обявиха, че примирието се спазва като цяло.

Въпреки това късно в събота са появи информация, че проруски бунтовници са обстрелвали и разрушили пропускателен пункт на източния вход на Мариупол.

По информация от местните власти е загинала 33-годишна жена, а трима души са били ранени.

Украински войник е съобщил пред Ройтерс, че държавата е изтеглила танковете в съгласие с примирието и са останали само лековъоръжени войски на контролно-пропускателните пунктове.

Лидерът на сепаратистите Андрей Пургин обаче е заявил пред РИА Новости: „Въпреки провокациите на украинските сили милициите... ще спазят споразумението от Минск. Милициите няма да прибегнат към оръжие."

Жител на Мариупол казва пред AFP: „Страх ме е. Искам мир, но мисля, че това примирие приключи – за трета нощ не успяваме да спим.”

Кореспондентът на BBC в Мариупол съобщава за подновена стрелба там в неделя. По думите му тя е била краткотрайна, но ситуацията в източния край на града остава напрегната и хората не вярват, е конфликтът е свършил.

Кореспондентът на BBC в Донецк информира за подновени боеве при посещението си на летището в града. Летището е под контрола на държавната войска от май, но е обект на постоянни атаки от страна на бунтовниците.

Нов доклад на Amnesty International пък обвинява всички страни в конфликта в извършване на военни престъпления.

Организацията за защита на човешките права пише, че граждани обвиняват украинските военни, че обстрелват кварталите им безразборно.

Свидетели съобщават също, че сепаратистите „са отвлекли, измъчвали и убили” съседите им. В доклада се обвинява и Русия, че подкрепя престъпленията на сепаратистите.

Темата за Украйна може да следите тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
fallback