IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Примирието в Украйна е застрашено от нова стрелба

След обстрел в Мариупол, при който е загинала една жена, се появи информация за стрелба и в близост до летището в Донецк

15:12 | 07.09.14 г. 1
<p>
	Поразена от обстрел къща в покрайнините на Мариупол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поразена от обстрел къща в покрайнините на Мариупол. Снимка: Ройтерс

Нова стрелба в близост до летището в Донецк в Източна Украйна засили опасенията, че продължилото 36 часа примирие може да бъде прекратено, предаде BBC.

Примирието остана в сила през събота, но след стрелбата в град Мариупол в Югоизточна Украйна, при която загина една жена, последваха взривове на летището в Донецк рано в неделя.

Примирието, заедно с пътна карта за мир, състояща се от 12 точки, бяха подписани по време на преговори в петък в Минск между Украйна, Русия, бунтовниците и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Боевете в източната част на Украйна отнеха живота на около 2600 души от април насам.

Русия многократно отрича обвиненията на Украйна и Запада, че изпраща войски в Източна Украйна в подкрепа на бунтовниците, които искат обособяването на независима държава.

В събота украинският президент Петро Порошенко и руският му колега Владимир Путин обявиха, че примирието се спазва като цяло.

Въпреки това късно в събота са появи информация, че проруски бунтовници са обстрелвали и разрушили пропускателен пункт на източния вход на Мариупол.

По информация от местните власти е загинала 33-годишна жена, а трима души са били ранени.

Украински войник е съобщил пред Ройтерс, че държавата е изтеглила танковете в съгласие с примирието и са останали само лековъоръжени войски на контролно-пропускателните пунктове.

Лидерът на сепаратистите Андрей Пургин обаче е заявил пред РИА Новости: „Въпреки провокациите на украинските сили милициите... ще спазят споразумението от Минск. Милициите няма да прибегнат към оръжие."

Жител на Мариупол казва пред AFP: „Страх ме е. Искам мир, но мисля, че това примирие приключи – за трета нощ не успяваме да спим.”

Кореспондентът на BBC в Мариупол съобщава за подновена стрелба там в неделя. По думите му тя е била краткотрайна, но ситуацията в източния край на града остава напрегната и хората не вярват, е конфликтът е свършил.

Кореспондентът на BBC в Донецк информира за подновени боеве при посещението си на летището в града. Летището е под контрола на държавната войска от май, но е обект на постоянни атаки от страна на бунтовниците.

Нов доклад на Amnesty International пък обвинява всички страни в конфликта в извършване на военни престъпления.

Организацията за защита на човешките права пише, че граждани обвиняват украинските военни, че обстрелват кварталите им безразборно.

Свидетели съобщават също, че сепаратистите „са отвлекли, измъчвали и убили” съседите им. В доклада се обвинява и Русия, че подкрепя престъпленията на сепаратистите.

Темата за Украйна може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 4
eng.Garin
преди 10 години
Примирието беше нужно на Украйна за да се прегрупира срещу силите на сепаратистите. Ако се съди по аналогичната ситуация, когато Киев свали самолета на Малайзия, прегрупирането продължи между 2 и 4 дни. Сега ситуацията е доста по-сложна, поради по-големите загуби в техника и жива сила, т.е. може да очакваме примирие около 5 до 7 дни. След това всичко започва отново. Вече всички играят "ва банк". Няма връщане назад! Тези държави и съюзи , в това поколение, вече не могат да са приятели, сътрудници или съмишленици, освен ако не ни нападне извънземна сила или се разпространи смъртоносна болест и дори тогава не е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още