IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия иска смекчаване на новите санкции срещу Русия

Не искаме да нарушаваме единството на ЕС, но ще защитаваме икономическите си интереси много категорично, коментира премиерът Роберт Фицо

20:12 | 04.09.14 г. 1
Словакия иска смекчаване на новите санкции срещу Русия

Словакия ще се стреми да смекчи новите санкции, които Европейския съюз (ЕС) възнамерява да наложи на Русия заради действията й във връзка с кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Съветът на ЕС се очаква утре да одобри решението за конкретните санкции, предварително съгласувано от посланиците на страните членки.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че неговото лявоцентристко правителство е инструктирало словашкия посланик в ЕС да възрази срещу елементи от санкционния пакет, който засяга отбраната, стоките с възможна двойна употреба и финансовия сектор. 

Словакия възнамерява да наложи вето на конкретни санкции или на конкретни части от санкциите, съобщи на пресконференция в Братислава премиерът Фицо. "Не искаме да нарушаваме единството на ЕС, но ще защитаваме икономическите си интереси много категорично", добави той.

Словакия не е съгласна със забраната за достъп на руски банки до синдикирани заеми, тъй като според Фицо това може за застраши дъщерни дружества на финансовите институции в Словакия. Една от тези банки е руската "Сбербанк".

Братислава освен това иска да извади някои стоки от списъка на стоките с възможна двойна употреба и се противопоставя на забраната на доставките за цивилни граждани. 

Според премиера Роберт Фицо словашката позиция е подобна на тази на Чехия, която също обяви, че ще се опита да прокара промени в предложените санкции, за да защити износа си на промишлени стоки.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Има и разумни и отговорни пред народите си политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още