IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се е договорил за новите санкции срещу Русия, чака одобрението на Съвета

Путин и Порошенко са обсъдили план от седем стъпки за прекратяване на огъня в Източна Украйна

17:20 | 03.09.14 г.
<p>
	Руският президент Владимир Путин е на посещение в Монголия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Монголия. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) се е договорил за новите санкции срещу Русия, но те няма да бъдат обявени днес, съобщи говорителката на Европейската комисия (ЕК) Пиа Хансен, цитирана от АП.

Комисията ще внесе предложенията си в Съвета на ЕС и едва след неговото одобрение мерките ще бъдат разгласени, допълва Хансен.

По-рано различни медии публикуваха информации, според които новите ограничения ще обхванат сектора на услугите, добива на нефт в Русия, както и спортни и културни събития.

Междувременно се появиха надежди за постигането на пълно примирие в Украйна, след като от украинското Президентство обявиха, че такава договорка са направили президентът Петро Порошенко и руският държавен глава Владимир Путин в телефонния им разговор от тази сутрин.

От Кремъл обаче отрекоха, като допълват, че Русия няма отношение към конфликта в Украйна.

По-късно самият Путин, който е на посещение в Монголия, каза, че с Порошенко са обсъждали план за прекратяване на кризата в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

Планът се състои от седем стъпки, коментира Путин. Като първа стъпка той предлага „спирането на активните настъпателни операции на въоръжените сили и на отцепническите формирования в Югоизточна Украйна“.

Втората стъпка, която предлага Путин, е преместването на въоръжените структури на украинските силови звена на такова разстояние, което за изключва възможността за обстрел на населени места.

Путин също така предлага "да осигури пълно и справедливо прилагане на международен контрол по отношение условията на примирието и мониторинга на ситуацията“. Руският лидер допълва, че за разрешаване на ситуацията в Украйна е необходимо „да се изключи използването на военни самолети срещу цивилни граждани и населени места в зоната на конфликта“.

Той предлага още „да се организира обмен на насилствено задържани лица без никакви предварителни условия по формулата „всеки срещу всеки“, както и да се отворят хуманитарните коридори за движението на бежанците и предоставянето на хуманитарни доставки в Източна Украйна. Отделно Путин предлага и изпращането на помощ за възстановяването на социалната и друга инфраструктура в засегнатите от конфликта региони.

Путин прогнозира, че окончателно споразумение между властите в Киев и сепаратистите в югоизточната част на Украйна може да бъде постигнато по време на насрочено заседание на контактната група на 5 септември.

"Аз много се надявам, че украинското ръководство ще подкрепи зараждащия се напредък в двустранните отношения", посочи Владимир Путин. Той изразява надежда и за активно участие на Украйна в контактната група "за окончателно и цялостно уреждане на ситуацията в югоизточната част на страната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още