IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна може да има нужда от още 19 млрд. долара

При проточване на конфликта с Русия украинската икономика ще се свие със 7,3% през тази и с още 4,2% през следващата година, предвижда Фондът

11:10 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Украйна може да има нужда от още 19 млрд. долара

Много експерти предупредиха при договарянето на спасителната помощ от МВФ, че тя се базира на най-оптимистичните допускания, като западните политически лидери бяха загрижени да подкрепят новото правителство в Киев. Фондът сега признава, че Украйна е изправена пред "засилено геополитическо напрежение и задълбочаващата се икономическа криза".

Задълбочаването на конфликта в Източна Украйна и газовият спор с Газпром засегнаха икономическото доверие и активност, изпълнението на бюджета и платежния баланс, и доведоха до по-големи от очакваното отлив на депозити и обезценяване на гривната, констатират от МВФ.

Ако конфликтът се проточи, малките финансови буфери на Украйна под формата на валутни резерви и условия за обслужване на дълга ще бъдат бързо изчерпани, което ще изисква нова стратегия, включително и допълнително външно финансиране, посочва Фондът.

МВФ заяви, че новото ръководство на страната е показало истински ангажимент към просрочените реформи и че Киев успява да следва програмата за реформи въпреки източния конфликт.

Фондът обаче добавя, че двата източни района са претърпели много по-рязък спад в икономическата активност, отколкото останалата част от страната, като брутният вътрешен продукт в източната част се очаква да намалее с 15-20 на сто през тази година.

Киев получи подкрепа вчера с откриването на реверсивните газови доставки от Словакия, която може да пренася природен газ от ЕС към Украйна. Според премиера Арсений Яценюк стартирането на газовата връзка с посредничеството на ЕС може потенциално да осигури до 20 на сто от украинското търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още