IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна ще обсъждат план за погасяването на газовия дълг на Киев

Възможно е да се въведат две цени за газа за Украйна - зимна от 385 долара за 1 000 куб. м и лятна от 325 долара

16:42 | 01.09.14 г.
Русия и Украйна ще обсъждат план за погасяването на газовия дълг на Киев

План за погасяване на натрупания дълг на Украйна за руски газ и компромисна цена за руското синьо гориво ще се обсъжда на тристранна среща между Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС), съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на европейски дипломатически източник.

Срещата ще се състои на 6 септември, допълва информационната агенция.

Възможно е да бъдат въведени две цени за газа за Украйна – зимна и лятна. През зимния период се предвижда Киев да плаща компромисна цена от 385 долара за 1 000 куб. м, а през летния – 325 долара.

Последното предложение на Русия за цена на газа, доставян за Украйна, беше 385 долара за 1 000 куб. м. В края на миналата година Украйна си договори преференциална цена от 268,5 долара като част от по-мащабен пакет с помощи от Русия. Тази цена обаче отпадна, след като предишният президент Виктор Янукович беше прогонен от страната заради отказа му да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и вместо това се присъедини към Митническия съюз. Така Русия преди няколко месеца вдигна цената на газа за украйна до 485 долара за 1 000 куб. м.

Според министъра на енергетиката на Русия Александър Новак приемливата цена на природния газ за Украйна е в диапазона 320-380 долара за 1 000 кв. м, в зависимост от сезона. Той обаче подчертава, че ще бъде трудно да се определят две цени на базата на подписания договор за доставки.

Според Новак основният проблем във взаимоотношенията между Киев и Москва е газовият дълг.

Първата серия от тристранните преговори във формат Русия-Украйна-ЕС се проведе в периода май-юни без успех. На 29 август се проведе нова среща, на която също не се стигна до окончателен компромис, а само до уговорка преговорите да продължат.

Според Газпром дългът на Украйна за доставките на природен газ възлиза на над 5 млрд. долара. Руската компания иска Киев да плати почти 1,5 млрд. долара, за да поднови доставките, които спря преди няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още