IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Двустранните санкции между ЕС и Русия застрашават и двете икономики

Най-големият проблем е ударът върху доверието на бизнес общността, коментира бившият финансов министър на България

13:17 | 28.08.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Двустранните санкции между ЕС и Русия застрашават и двете икономики

Едно нещо безспорно обединява европейската и руската икономики – те не растат. И Русия, и в Европа страдат и от дългосрочни предизвикателства – демографски спад и нарастващата разлика в разходите за технологии и енергетика спрямо САЩ и азиатските страни. Санкциите, които Европейският съюз (ЕС) и Русия наложиха помежду си, само влошават ситуацията.

Такова становище изразява в свой анализ за руското издание "Комерсант" бившият вицепремиер и финансов министър на България в периода 2009-2013 г. и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков.

В анализа си бившият министър на финансите цитира данни на Международния валутен фонд (МВФ), според които през тази година брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия ще нарасне пренебрежително малко с 0,2% и едва с 1% през 2015 г. За еврозоната пък организацията прогнозира растеж от 1% през тази година и от 1,5% през следващата. Дянков все пак уточнява, че прогнозите са публикувани преди представянето на разочароващите данни за икономиката на еврозоната през второто тримесечие.

"Колко важни са последиците, причинени от техните взаимни сътресения заради санкциите все още предстои да се разбере", отбелязва Дянков. Той акцентира на изказване на бившия руски министър на финансите Алексей Кудрин, който прогнозира загуби за руската икономика от около 50 млрд. годишно. Оценката включва въздействието на санкциите не само от Европа, но също така и от Съединените щати.

Ректорът на Руската икономическа школа изтъква, че износът на храни от ЕС за Русия възлиза на едва 5% от общия експорт. "На пръв поглед загубата трябва да бъде малка. Но някои икономики ще пострадат повече от други. Италия, например, изнесе в Русия през миналата година стоки за 12,7 млрд. евро, Франция - за повече от 10 млрд. евро. Румъния може да загуби около 40 млн. евро, фермерският съюз на България оценява тяхната загуба на 14 млн. евро", заявява бившият вицепремиер.

"Но най-големият проблем е увеличената несигурност за инвеститорите и ударът върху доверието на бизнес общността. Европейските инвеститори имат много проекти в Русия, а сега те могат да се изправят през закъснения в изпълнението или дори отмяна. Руските инвеститори също бяха активни на европейските пазари, а сега на тях ще се гледа с повишено подозрение", коментира още Дянков.

"Според мен руската бизнес общност трябва да започне наистина честна дискусия за реалните последствия от реципрочните санкции. Има много лесни и работещи методики за изчисляване на проблемите, включително чрез очертаване  на разпределението на заплахите по различните сектори. С течение на времето те позволяват да се взема предвид не само загубата от търговията, но също така, например, щетите, причинени от намаляването на работните места в националните икономики. Може да точно и надеждно да се покаже как санкциите вредят и на двете страни, които наистина носят тежестта. С тези прогнози в ръцете руските бизнес асоциации могат да започнат диалог с европейските си партньори", посочва Симеон Дянков.

По думите му много бизнес лидери в Европа активно коментират отрицателното въздействие на санкциите върху икономиките. "Когато доказателствата за вредите от санкциите се потвърдят както от руския, така и от европейския бизнес, те могат съвместно да участват в дискусии с политици в своите страни", отбелязва Дянков.

"В противен случай икономическите ползи от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позьорство накрая ще смаже здравия разум. Това ще направи задачата на политиците за търсене на компромис още по-трудна. Това не бива да се случва. Трябва да се намери начин за излизане от ситуацията", изтъква още бившият вицепремиер на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Прав е бай ви Дянков, както и преди беше прав, когато управялваше финансите.Ама много хора не го разбират, куцат им много години макро-икономическа и стопанска грамотност, нещо което не може да се придобие за година-две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Хитлер почна по абсолютно същия начин с окупирането и анексирането на "собствените" територии судетската област и Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Страх ги е било, че санкциите ще им навредят..." ===Е пък от това по голяма глупост няма!!! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Абе усеща се тенденциозността на поста но не мога да се сдържа. Очевадно е че ако има изобщо някаква аналогия с Хитлер то тя би следвало да се направи с ОБАМА и оста му! Русия воюва за СОБСТВЕНАТА СИ земя! Не Русия е пръснала войски в целия свят и не тя започна тази война на СОБСТВЕНАТА си територия! Ама, че глупава аналогия е да сравняваш Путин с Хитлер! Да не говорим че Хитлер е спрял да обслужва всякакви задължения на Германия към победителите във 1 световна война а и не само към тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
payak
преди 9 години
Таз пък пица, какво се обажда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 9 години
Защо му дават трибуна на тоз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
По същия начин в навечерието и началото на втората световна война много държави са продължавали да си търгуват с хитлеристка Германия! Страх ги е било, че санкциите ще им навредят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Xamsterdamm
преди 9 години
Ох Путьоооооо... където идеш - все постна пица хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още