IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинският президент обеща милиарди евро за превъоръжаване на армията

Ще бъдат купени самолети, хеликоптери, кораби и катери, заяви Порошенко по време на военен парад в Киев

16:00 | 24.08.14 г. 8
<p>
	Военен парад бе проведен в Киев по случай Деня на независимостта на Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Военен парад бе проведен в Киев по случай Деня на независимостта на Украйна. Снимка: Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко обеща днес в близките години да отпусне над 2,2 милиарда евро за превъоръжаване на националната армия, която вече над 4 месеца се сражава с проруски въоръжени бунтовници в източните региони, предават световните агенции, цитирани от БТА. 

"От 2015 до 2017 г. планираме да отпуснем над 40 милиарда гривни (над 2,2 милиарда евро) за превъоръжаване", заяви Порошенко в слово на военен парад в Киев по случай Деня на независимостта на Украйна.

По думите на президента за украинската армия "ще бъдат купени самолети, хеликоптери, кораби и катери и това е само едно скромно начало", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Войсковата колона, която се движи по главната улица на Киев, ще замине оттам направо за зоната на бойните действия в Източна Украйна, заяви държавният глава. Обръщайки се към военните, той изтъкна, че войната, която водят, е война за независимост, която ще влезе в книгите по история.

Според Порошенко кризата в този регион "поставя под заплаха не само европейската, а и глобалната стабилност".

"Нашият избор е мирът, изпълнението на мирния план за Донбас, който аз разработих и предложих още през юни", заяви Порошенко. Той отбеляза, че действията за постигане на мир не могат да бъдат едностранни и да са за сметка на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна. Украинската дипломация "прави всичко възможно и дори невъзможното, за да намери политическо уреждане" на конфликта, увери президентът.

"Войната пристигна при нас от онази страна на хоризонта, откъдето не я очаквахме", заяви Порошенко пред тълпата и войниците - недвусмислен намек за Русия, обвинявана от Киев, че въоръжава и финансира бунтовниците от Изтока.

На парада по случай 23-ата годишнина от независимостта на Украйна бяха представени 49 образци бойна техника - реактивни системи за залпов огън "Град" и "Смерч", БТР-и, комплекси за противовъздушна отбрана, ракетни комплекси "Точка-У" и "Оса", друга военна техника.

В навечерието на военния парад се чуха критични гласове, че той е напразно харчене на средства и че подобна демонстрация на военна мощ е неподходяща в момента, когато украинци продължават да загиват в източните Луганска и Донецка област, писа британският в. Guardian. Но привърженици на парада заявиха, че той трябва да повдигне бойния дух на украинската армия, която оттри месеца е затънала в боевете срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, отбелязва вестникът.

Хиляди украинци изпълниха центъра на Киев, за да наблюдават празничния парад, провеждан за пръв път от 2009 г., отбелязва Франс прес.

Наметнали национални знамена, облекли народни носии, хората пяха украинския химн, докато флагът на Украйна се издигаше над площад "Независимост", по-известен като Майдана - символ на проевропейския протест, приключил с падането на проруския режим на бившия президент Виктор Янукович през февруари.

Украйна празнува Деня на независимостта, но жителите на проруската крепост Донецк бяха събудени рано сутринта от силни експлозии близо до центъра на града. Снарядите падат с всеки ден малко по-близо до него, посочва АФП. Засегната е болнична сграда; жертви няма.

Проруските бунтовници в Донецк също решиха да организират "парад" по повод националния празник на Украйна, за да покажат пред населението на проруската крепост завладяна от тях военна техника на Киев. В Луганск - друг сепаратистки център от региона, местните власти съобщиха, че днес започват да раздават хуманитарните помощи, докарани от Русия през уикенда.

За четири месеца конфликтът в Украйна взе над 2200 жертви, превърна 400 000 души в бежанци и разселени лица. Президентът Порошенко обаче предупреди вчера, че няма да жертва суверенитета на страната срещу мир в източните региони. При все това държавният глава обеща "да говори за мир" с руския си колега Владимир Путин във вторник на регионална среща в Минск с надеждата, че ще го "убеди да изтегли" бунтовниците от Източна Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
*** нема, гайда сака! хахаха...!" ... а паре от дека ?" Ми ше продават шистов газ на ЕС - нали под Донбас било пълно, цел океан - само да изгонят руснаците. Я виж поляците как се оправиха с шистовия газ, дето им го копат американците. Тази зима Европа освен на полски ябълки ще кара и на полски шистов газ, а догодина - на украински ... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
" ... а паре от дека ?"-----------------Порошенко щял да си продава бизнеса - явно с волни пожертвувания ще ги събират ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
срещу терористите от Москва .. :)) тея брате нема кво да ядат, пушки ше си купуват, а паре от дека ? вместо да си опраат инфраструктурата, баси ***, после EU добрите чек да видим от къде някой европейски или американски приятел ше им даде заем да си купи пушки че и пари да им връща .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
nocalled
преди 10 години
този, който ще му ги даде не иска здрава икономика а да си продаде военната техника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
nocalled
преди 10 години
този, който ще му ги даде не иска здрава икономика а да си продаде военната техника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 10 години
имало и по заухави от бг политици.....и срещу кой ще воюват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
многодобре
преди 10 години
А икономиката?Ще има ли милиарди и за нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още