IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна позволи отдаването под наем на газопреносната й мрежа

В системата ще могат да влизат компании от ЕС и САЩ, предвижда закон, приет на второ четене от Върховната Рада

16:29 | 14.08.14 г. 1
Украйна позволи отдаването под наем на газопреносната й мрежа

Украинската Върховна Рада позволи отдаването под наем на части от газопреносната мрежа на страната, съобщава украинската версия на Forbes. Възможността е включена в приетия на второ четене закон за реформа на единната газопреносна мрежа на Украйна.

В подкрепа на текстовете днес в парламента в Киев се обявиха 228 депутати, допълва изданието.

Законът предвижда създаването на две компании, които да управляват газопроводите и хранилищата на територията на Украйна. В тях могат да участват американски или европейски компании. Мрежата и хранилищата си остават държавна собственост, но ще бъде премахната забраната за отдаване под наем или на концесия на магистралните газопроводи и газовите хранилища.

Отдаването на имуществото под наем може да бъде осъществено основно с цел изпълнение на задълженията на Украйна по отношение на присъединяване на страната към Европейската енергийна общност, както и съгласно договори и условия, утвърдени от правителството.

При отдаването под наем или на концесия трябва да бъдат спазвани принципите за икономическата сигурност на страната, се казва още в приетия закон.

„Целта на закона е компании от САЩ и ЕС да участват като оператори на газопреносната система, където Украйна ще контролира компаниите и където собствеността на мрежата и хранилищата ще останат собственост на украинската държава“, коментира премиерът Арсений Яценюк при представянето на законопроекта пред депутатите, пише онлайн изданието LB.uа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Вкараха ги във война а сега им слагат ръка и на газопреносната мрежа.Така де,трябва да се плаща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още