IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган печели президентските избори на първи тур

След данните от първоначалното преброяване 56% от турските избиратели са гласували за него

20:07 | 10.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори, които се проведоха в Турция, съобщават световните агенции.

След данните от първоначалното преброяване 56% от турските избиратели са гласували за него.

Кандидата на опозицията Екмеледин Ихсаноглу са подкрепили 35,6%, а представителят на кюрдите Селахатин Демирташ е спечелил гласовете на едва 8,4% от избирателите.

Почти 53 млн. турци имаха право на глас. Разпределението по избирателни райони засега показва, че териториите близо до България, Ескишехир в съседство със столицата Анкара и тези по егейското и средиземноморското крайбрежие, са гласували предимно за републиканската опозиция. В района на Измир, където живеят много преселници от България, за Ихсаноглу са гласували цели 58% (при 34% преброени бюлетини).

Резултатите не са изненада с оглед голямата популярност на Ердоган, който е несменяем премиер от 2003 г. насам. Рейтингът му не спадна до притеснителни нива даже и след мощните граждански протести и избухването на ред корупционни скандали на върха на управлението.

Силната агитация по националните електронни медии представи Ердоган като един човек, който е отдаден на народа си и е издигнал страната икономически, както и като играч на международната арена.

По време на президентската кампания обаче конкурентите на Ердоган почти не намираха място в медиите. Според един анализ на данните между 4 и 6 юли държавният телевизионен канал  TRT е отделил 533 минути на Ердоган, но само 3,24 минути на Екмеледин Ихсаноглу, общият кандидат на опозиционните CHP и MHP. На кандидата на лявата кюрдска партия HDP Селахатин Демиртас са били отделени 45 секунди. 

"Ердоган е на страната на онеправданите", казва 42-годишен бижутер от истанбулския квартал "Топхане", цитиран от Ройтерс. „Тази страна беше съсипана от старите политици, те ни излъгаха, докара икономически кризи и насилието на ПКК. Докато арабският свят си мълчеше, Ердоган говори срещу действията на Израел в Газа".

В речта си след обявяването на кандидатурата си Ердоган говори за намерението си да създаде "нова Турция..., където само народът ще решава". Турският премиер никога не е криел, че иска да замени съществуващата парламентарна система с полупрезидентска, за да запази контрола си върху изпълнителната власт.

За разлика от предшественика си, като държавен глава Ердоган иска да бъде не само най-висшият представител на държавата. Вместо това той планира да тълкува и използва напълно правомощията, предоставени му по силата на Конституцията. Според тях той може да свиква заседания на правителството и да ги ръководи, „ако счете, че е необходимо". В допълнение, в Конституцията пише: „Самоволно подписаните от президента на Републиката решения и договорености не могат да бъдат оспорвани и обжалвани от органите на закона, включително от Конституционния съд".

Ердоган вече обяви, че възнамерява да поеме като президент и правителствените дела. Той например може да реши, че седмичните срещи с министър-председателя са недостатъчни. Затова той планира също да присъства на заседанията на кабинета. "Виждам, че моят народ ще прегърне президентската система с тези избори", заяви той по-рано през седмица. „Полезно е за развитите страни да имат една президентска система на управление“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още