IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия подготвя алтернативи за вноса на храни

Още в сряда руските власти са сертифицирали 40 нови бразилски месни производители, които имат право да изнасят стоки на руския пазар

18:09 | 07.08.14 г. 1
Русия подготвя алтернативи за вноса на храни

Русия наложи забрана на вноса на храни от страните, които налагат икономически санкции срещу страната. Под ответния удар на Москва попадат всички държави от ЕС (включително и България), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия.

В търсене на алтернативи от руското Министерство на селското стопанство посочват, че традиционните доставчици от засегнатите страни могат лесно да бъдат заменени.

Месото от ЕС, САЩ и Канада може да бъде заменено с внос от Бразилия, Уругвай, Парагвай, Аржентина и Беларус, коментира руският земеделски министър Николай Фьодоров, цитиран от ИТАР ТАСС. „Работата вече започна и на повече от 40 нови предприятия от Бразилия вчера бяха издадени разрешителни за внос“, обясни той.

Нова Зеландия и държави от Южна Америка пък могат да попълнят недостига при доставките на сирене, масло и сухо мляко. Вносът на плодове ще се подпомага от Турция, Аржентина, Чили, Китай, Узбекистан и Азербайджан. Основно вишни, череши, праскови и кайсии Москва може да очаква от Узбекистан, Азербайджан, Армения, Турция и Иран, а цитруси – от Египет, Мароко, Турция и ЮАР, посочват от земеделското министерство.

Сред най-засегнатите от ембаргото стоки ще бъдат плодовете. Годишно в Русия се консумират по 15,9 млн. тона, от които 3 млн. тона са вносни. Това е почти 20% от годишното потребление на плодове в страната, изчисляват от руското земеделско министерство. От ограничителните мерки ще бъде засегнат около 1/3 от вноса на плодове и зеленчуци, или 916 хил. тона.

Засегнат ще бъде и вносът на сирене, посочват още от институцията. По данни на министерството годишно в Русия се консумират 35,7 млн. тона млечни продукти, от които вносни 1,4 млн. тона, или 4% от потреблението. Под забрана попадат 33,7% от вноса, или 459 хил. тона млечни продукти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
albobo76
преди 9 години
Когато една врата се затвори, веднага се отваря друга. Русия преориентира износа си на Изток, вече преориентира и вноса си. Само се чудя защо на Руснаците им трябваше толкова време, за да проумеят, че на Запад нямат партньори, а врагове? За Българите знам - те никога няма да го проумеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още