IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да предопредели пътя на руския банков сектор

Намерението е да не се наврежда на руските фирми в ЕС

18:17 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ може да предопредели пътя на руския банков сектор

Няколко руски банки имат значителни експозиции в европейския банков сектор. На фона на последните икономически санкции на Европейския съюз (ЕС) и руските контрамерки логичен е въпросът за евентуалното увеличение на разходите по заемите за тези кредитори.

Решаващ ще бъде подходът спрямо новите санкции от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише WBP Online. Засега институцията проучваше ограниченията, като ситуацията вероятно е била обсъдена на провелото се по-рано в четвъртък заседание. Въпреки това намерението е да не се наврежда на руските фирми в ЕС, тъй като техните вложители също могат да пострадат.

"Дъщерните дружества на ЕС в тяхния законен бизнес не трябва да бъдат негативно засегнати. Това е основната идея на регламента, а аз не чувам много хора казват, че ще се противопоставят на това. Ще видим, ако ЕЦБ премине отвъд това", каза пред Ройтерс източник, запознат с дискусиите.

Новият кръг от санкции срещу Москва включва забрана за закупуване на нов дълг или акции на руските банки с над 50% държавно участие. Целевото ограничение би могло да засегне държавните руски банки като Сбербанк и ВТБ, които са активни основно в Централна Европа, Франция, Германия и Великобритания.

За разлика от тях, самите руски банки настояват, че санкциите не биха имали никакво въздействие върху техния европейски бизнес.

Съществуват подозрения, че руските кредитори в ЕС могат да бъдат в състояние да избегнат санкциите срещу техните компании-майки и да прехвърлят някои от средствата, придобити от ЕЦБ, в Москва. Централната банка има право да блокира такива прехвърляния или да ги наблюдава и да въвежда ограничения за финансиране.

"ЕЦБ ще предприеме всички необходими стъпки, за да се предотврати заобикаляне на ограничителните мерки на ЕС в контекста на нейните операции по паричната политика," каза говорителят на базираната във Франкфурт институция.

По-рано тази седмица Швейцария добави 26 руски и украински граждани и 18 организации към своя черен списък. Тези, които са включени в списъка, ще бъдат възпрепятствани да се занимават с швейцарските финансови посредници. По този начин ще се избегне заобикаляне на ограниченията на ЕС и финансиране на проруските бунтовници.

През миналата седмица пък Руската централна банка изрази готовността си да излее повече капитали в местните кредитори, които са обект на най-новите икономически санкции от страна на Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още