IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия може да спре вноса на растителна продукция от ЕС

Основният мотив на Москва са открити вредители в партидите и опасения за системата за карантинна безопасност

18:42 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия може да спре вноса на растителна продукция от ЕС

Руската санитарна служба Росселхознадзор може да вземе решение за забрана на вноса на растителна продукция от страните-членки на Европейския съюз (ЕС) заради редовното откриване на карантинни обекти в доставките.

Това заяви днес ръководителят на службата Сергей Данктверт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Последните случаи могат да означават, че европейската система за осигуряване на карантинна безопасност не работи", каза той, цитиран от БТА.

Росселхознадзор в момента събира база с доказателства за всички случаи, когато в доставки на европейска продукция са били откривани карантинни обекти, за да прецени дали за Русия има риск, отбеляза Данкверт.

Скоро ще бъдат проведени консултации с фитосанитарните служби на ЕС и отделните страни-членки, допълни той.
От утре, 1 август, Русия забранява вноса на слънчоглед, соеви зърна, царевичен грис и обезмаслено кюспе от Украйна, посочи още помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

През последните дни Русия забрани вноса на млечни продукти, консерви и сокове от Украйна. По-рано беше забранен и вносът на сладкарски продукти от фабриката на президента на Украйна Петро Порошенко с мотива, че са открити канцерогенни съставки в шоколада.

Русия наскоро ограничи и вноса на месо от Молдова, която наскоро подписа споразумение за асоцииране с ЕС.

По-рано днес Русия обяви, че предстои ограничаването на вноса на гръцки плодове и на американско птиче месо.

От началото на годината Москва спря още вноса на австралийско говеждо месо, на свинско месо от Латвия и Литва, на плодове от Молдова, на плодове и зеленчуци от Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още