IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Газпром ВВВ с негативна перспектива

Компанията ще остане важен доставчик на природен газ за Европа, въпреки конкурентния и политически натиск, смята рейтинговата агенция

14:45 | 29.07.14 г.
Fitch потвърди кредитния рейтинг на Газпром ВВВ с негативна перспектива

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна валута на руския газов гигант ОАО Газпром на ниво ВВВ с негативна перспектива, съобщава рейтинговата агенция. Оценката ѝ за компанията отразява перспективите пред руската икономика, посочва агенцията в становището си.

„Рейтингът на Газпром отразява прогнозата ни, че компанията ще остане важен доставчик на природен газ за Европа, въпреки конкурентния и политически натиск. Европейските купувачи са ограничени във възможностите си да диверсифицират източниците на природен газ“, посочват от Fitch.

Рейтинговата агенция смята още, че Газпром има значителни възможности да финансира нови проекти, включително и Източната газова програма, която предвижда разработването на газови полета в Източен Сибир, както и доставката на синьо гориво за Китай и нови заводи за втечнен газ без това да повлияе на кредитния рейтинг на компанията.

„Смятаме, че новите проекти ще гарантират устойчивостта на операциите на компанията в дългосрочен план чрез диверсификация на износа на процъфтяващите азиатски пазари“, пише още в становището на Fitch.

Газпром е най-голямата руска държавна енергийна компания за производство, транспортиране и дистрибуция на природен газ, нефт и нефтени продукти, отопление и електричество, посочват от рейтинговата агенция. През 2013 г. дружеството е добило 488 млрд. куб. м природен газ и е генерирало 2,068 млрд. рубли (63,187 млн. долара) печалба преди данъци и такси.

Рейтинговата агенция изчислява, че добивът на Газпром представлява 15 на сто от световния добив на синьо гориво. Руският газ същевременно задоволява около една трета от енергийните нужди на Европа.

Агенцията припомня, че Газпром и Китай наскоро подписаха 30-годишен договор за износ на 38 млрд. куб. м природен газ годишно на стойност 400 млрд. долара. Първите доставки се очаква да стартират в периода 2018-2020 г., като се очаква цената на газа за Китай да се определя по подобен начин като цената на суровината, доставяна за Европа. Засега двете страни отказват да разкрият договорената доставна цена, но се предполага, че тя е в диапазона 350-400 долара за 1 000 куб. м., посочват от Fitch.

През 2013 г. износът на Газпром за Европа е нараснал с 15 на сто до 160 млрд. куб. м. Водещ двигател на този ръст е спадащият местен добив на Стария континент, проблемите с доставките от Северна Африка и високите цени на втечнения газ, заради което вносът на втечнен газ в Европа през 2013 г. е намалял спрямо 2012 г., посочва още рейтинговата агенция.

Възможностите на Европа да диверсифицира източниците си на синьо гориво са ограничени, подчертава агенцията. Въпреки това обаче е възможно конфликтът в Украйна да окаже кратковременно негативно въздействие върху износа на руската компания за Европа.

Същевременно Fitch отчита, че се засилва натиска за обвързването на цените на руския газ с пазарни фактори и за отпадането на клаузи в договорите за доставка като „вземи-или-плащай“, т. е. плащането на договореното количество природен газ, без значение дали е ползван, или не. Според агенцията обаче Газпром може да поеме тези промени без да се стигне до застрашаване на кредитния рейтинг.

През миналата година продажбите на Газпром на вътрешния пазар са намалели с 10 на сто, като компанията продължава да губи пазарен дял за сметка на други доставчици, като Новатек например. Засега обаче това има ограничено въздействие върху държавния гигант.

От Fitch смятат също така, че засега конфликтът в Украйна не представлява заплаха за доставките на синьо гориво към Европа предвид факта, че преносът се осъществява по украинската газопреносна мрежа.

Агенцията посочва, че Газпром работи по проекта за газопровод „Южен поток“, чрез който да заобиколи Украйна като транзитна страна. Според Fitch обаче вероятно проектът ще се забави заради политически натиск.

Fitch допълва, че поне засега е невъзможно да се оцени какво въздействие върху дружеството биха имали евентуални по-строги санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. В съобщението се посочва, че строги санкции срещу компанията са малко вероятни заради зависимостта на Европа от руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още