IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС разширяват санкциите срещу Русия

Сред засегнатите попадат Газпромбанк, Внешекономбанк, Роснефт и Новатек, а ЕИБ и ЕБВР ще прекратят финансирането на нови руски проекти

09:31 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ и ЕС разширяват санкциите срещу Русия

САЩ и Европейският съюз (ЕС) засилват санкциите срещу Русия в опит да накажат предполагаемата ѝ подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна, пише WBP Online.

Санкциите на Запада са насочени към финансовия, енергийния и отбранителния сектори на Русия. Те са естественото продължение на текущите забрани за пътуване и замразяване на активи на физически и юридически лица, участващи в украинската криза и анексирането на Крим.

Американският президент Барак Обама заяви във Вашингтон, че Русия не е успяла да изпълни своите обещания за деескалация на кризата в Украйна. "Тези санкции са значителни, но те ​​също така са насочени към максимално въздействие върху Русия, като ограничават всяко преливане на влияние върху американските компании или тези на нашите съюзници", каза той пред репортери.

Щатите насочиха санкциите си върху няколко от големите руски банки, включително "Газпромбанк" и "Внешекономбанк". В списъка със засегнатите енергийни и отбранителни компании пък попадат дружества като "Роснефт" и "Новатек". 

Американският президент Барак Обама заяви във Вашингтон, че Русия не е успяла да изпълни своите обещания за деескалация на кризата в Украйна. "Тези санкции са значителни, но те ​​също така са насочени към максимално въздействие върху Русия, като ограничават всяко преливане влияние върху американските компании или тези на нашите съюзници", каза той пред репортери.

Санкциите за "Роснефт" идват, въпреки че наскоро дружеството подписа сделка на стойност 1,5 млрд. долара с BP. По думите на главния изпълнителен директор на компанията Игор Сечин санкциите са "неразумни, субективни и незаконни", тъй като компанията "не е свързана с украинската криза". "Те (санкциите – бел. ред.) няма да навредят на текущите проекти с Exxon Mobil", каза още Сечин.

Същевременно ЕС обяви в сряда вечер, че също ще разшири санкциите срещу Русия. Подробности обаче не бяха съобщени, като очакванията са детайлите да станат ясни до края на юли. Въпреки това Европейската инвестиционна банка на (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще прекратят финансирането на нови руски проекти.

Настоящите мерки на ЕС включват забрана за пътуване и замразяване на активи за 72 души и две дружества, считани за близки до руския президент Владимир Путин.

"Жалко е, че нашите партньори вървят по този път, но вратите не са затворени за водене на преговори за излизане от тази ситуация", каза Путин след края на срещата на БРИКС в Бразилия по-рано тази седмица.

"По правило, един режим на санкции има ефекта на бумеранг, и без съмнение в този случай води руско-американските отношения до задънена улица", коментира още президентът на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още