IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Унгария ще компенсират кредитополучателите със заеми в чужда валута

Правителството на Виктор Орбан смята, че банките са експлоатирали потребителите с непрозрачни условия по заеми в чужда валута, отпуснати преди кризата

10:15 | 05.07.14 г. 1
Банките в Унгария ще компенсират кредитополучателите със заеми в чужда валута

Парламентът на Унгария прие закон, с който ще принуди банките да компенсират кредитополучателите за “несправедливи условия” по деноминираните в чужда валута заеми, отпуснат ипреди финансовата криза, съобщава FT.

Вчера акциите на австрийската Erste Group поевтиняха с 16 на сто, след като компанията предупреди, че очаква рекордна загуба заради дейността и в Унгария и Румъния, припомня изданието. Загубите в Унгария се дължат отчасти заради кредитите в чужда валута, отпуснати за унгарските домакинства, допълва медията.

Новият закон е част от пакет от законодателни мерки, с които се планира постепенно  валутните заеми да бъдат конвертирани във форинти.

Хиляди унгарци се възползваха от изключително добрите условия по кредити в чужда валута, главно в швейцарски франкове, заради благоприятния валутен курс преди кризата. Заради финансовите сътресения в глобален план обаче унгарската валута – форинтът, се обезцени с около 60 на сто спрямо франка, което доведе до сериозен ръст на месечните вноски по заемите.

Първоначалните изчисления на експерти сочат, че разходите на банките за компенсации могат да достигнат около 1 млрд. евро. Други анализатори обаче се опасяват, че сумата ще бъде доста по-висока. Според Централната банка на Унгария обаче компенсациите няма да поставят банковия сектор в риск.

Правителството на Виктор Орбан нееднократно е изразявало позицията си, че потребителите са били експлоатирани от страна на банките.

Банките ще имат 90 дни след влизането на новото законодателство в сила, за да изплатят приходите, получени от разликите във валутните курсове и заради необоснованите според правителството едностранни увеличения на лихвите по заемите, деноминирани в чужда валута.

Финансовите институции имат 30 дни, за да се обърнат към съда, ако вярват, че са предложили на кредитополучателите честни и прозрачни условия в момента на подписването на договорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikola666
преди 10 години
Явно банките са се страхували от девалвация, затова са промотирали кредити в чужда валута. Тези, които са взели кредитите са си мислели че форинта е стабилен и впоследствие са се прецакали.Тези обаче, които са взели кредити във форинти дори и при по-неизгодни условия и са ги обменили във валута са излезли на далавера. И, както винаги, това са били хора близки до властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още