IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е готова да сключи пакетна сделка за газа с Русия

Киев е съгласен с предложенията за споразумение на ЕК, посочи украинският енергиен министър Юрий Продан

17:40 | 25.06.14 г. 3
Украйна е готова да сключи пакетна сделка за газа с Русия

Киев е готов да сключи пакетна газова сделка с Москва според предложенията на Европейската комисия (ЕК). Украйна е готова да работи само в рамките на това споразумение, заяви в Брюксел украинският министър на енергетиката Юрий Продан, цитиран от руския портал "Вести".

Продан посети столицата на Европейския съюз (ЕС), за да се срещне с еврокомисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му изчерпването на украинските запаси от 20 млрд. куб. метра газ преди края на лятото "при настоящите обстоятелства е невъзможно".

Газпром провежда няколкоседмични неуспешни преговори с Киев. По-рано този месец руският енергиен гигант изиска от укранските власти авансово плащане за доставките за "Нафтогаз Украйна".

"Москва направи всичко, за да постигне компромис с Украйна по въпроса за газа, но предложението за пакетна сделка бе отхвърлено от украинската страна", подчерта руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Газпром" предложи на Киев изплащане на 1,45 млрд. долара от дълга – задълженията за ноември и декември 2013 г., до 16 юни. Останалите 500 млн. долара – задълженията за април и май тази година, щяха бъдат разсрочени. Крайният срок за изплащането щеше да бъде 26 юни.

Украинските власти обаче отхвърлиха предложението, заявявайки, че са готови да купуват руски газ само при цена от 268,5 долара за 1 000 куб. метра.

През миналата седмица "Нафтогаз Украйна" и ЕС потвърдиха своята готовност да възобновят тристранните преговори за газа с Русия. Тогава украинска делегация, водена от ръководителя на украинската енергийна компания Андрей Коболев, присъства на заседание на координационната група на ЕС по въпроса за газа. По време на срещата представители на Европейската комисия и водещи енергийни компании в Евросъюза са били информирани за ситуацията в отношенията с Русия.

"За пореден път потвърдихме готовността на украинската страна да остане надежден транзитен коридор на руския газ за Европа, което е видно от липсата на прекъсване на доставките на газа за ЕС през Украйна. "Нафтогаз" продължава да изпълнява договорните си задължения въпреки решението на руския газов монополист от 16 юни 2014 г.", посочи в изявление украинската държавна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 7
Jay Gould
преди 10 години
11 юни 2014 Каква стана тя?! Както бях казал април, едно е да искат, друго е да стане! Путин качи през април цените на газта за лошата, непослушна Украйна, а днес след повече от 1 месец викане, тропане по масата, заплахи, цупене и като видя, че няма да мине номера, я намали с цели $ 100!... А те, лошите фашисти и бандеровци, пак не подписаха! Нищо, че щяха да я вземат много по-евтино от обожаващите Путин, мъжествени и патриотични български "тарикати". През април "Газпром" искаше от Украйна $ 485 (колкото е цената на газта за България), днес клекна с цяла стотачка, но според мен украинците ще продължават да отказват и да не подписват, докато не я свалят на максимална цена около $ 268,50 https://***.facebook.com/jay.gould.52/posts/10201981311002571
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
Киевските фашаги искат пакет - безплатен газ и да им платят че го взимат и дори да го реекспротиратЖалки смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Киевските фашаги искат пакет - безплатен газ и да им платят че го взимат и дори да го реекспротиратЖалки смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още