IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин с първи стъпки за деескалация на напрежението в Украйна

Руският президент поиска отмяна на разрешението за ползване на руската армия в съседната държава

17:01 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Путин с първи стъпки за деескалация на напрежението в Украйна

Руското правителство предприема сериозни мерки за деескалация на кризата в Украйна. Президентът на страната Владимир Путин е предложил във вторник на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, да отмени постановлението за използване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна, пише Wall Street Journal.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че президентът е изпратил писмо до председателя на Съвета на федерацията, преди да замине за Виена, където ще се срещне с европейски лидери. По време на визитата на Путин в Австрия беше подписан и договорът между "Газпром" и OMV за изграждане на газопровода "Южен поток".

Съветът на федерацията ще реши в сряда дали да уважи искането на Путин за отмяна на постановлението, предават руските информационни агенции. 

По този начин Путин очевидно реагира на проруските сепаратисти, които са дали съгласие в понеделник за прекратяване на огъня, предложено от новото украинско правителство в Киев. Прекратяването на огъня ще продължи до края на седмицата и се счита за първа стъпка към евентуални мирни преговори, които могат да сложат край на продължаващия от два месеца военен конфликт между сепаратистките бунтовници в Източна Украйна и редовните въоръжени сили.

Западните лидери неколкократно призоваваха Путин да предприеме мерки за прекратяване на кризата в източната част на Украйна. 

На 1 март горната камара на руския парламент с единодушие разреши на Путин да изпрати армията в източната част на Украйна, в случай че бъдат нарушени правата на етническите руснаци там. Гласуването се случи само ден, след като руските войски заеха ключови стратегически позиции преди гласуването на независимостта на Крим. Основанията, посочени от Съвета на федерацията за разрешаване на намесата, бяха "безопасността на руските граждани, съотечественици и личния състав на контингента на Въоръжените сили, разположен на територията на полуостров Крим".

Официално Путин никога не се е възползвал от пълномощията. Но Русия изпрати десетки хиляди войници към границата с Украйна и така изостри допълнително напрежението в региона. Това бе и причината, поради която САЩ и Европейският съюз наложиха няколко кръга от санкции срещу Русия.

Руският финансов пазар реагира с печалби на последното развитие около кризата. Борсовият индекс MICEX скочи до рекордно ниво за последните четири дни, а рублата се повиши до най-високото си ниво от средата на януари.

Междувременно украинската армия и проруските сепаратисти предадоха за спорадична размяна на изстрели в източната част на страната.  

Същевременно украинският президент Петро Порошенко приветства обявеното днес от Путин намерение на Русия да отмени парламентарната резолюция, разрешаваща военна интервенция в Украйна, като "първа практическа стъпка" на Кремъл към уреждане на кризата в размирната източна част на страната, предаде Ройтерс.

„Решението на Путин е "първата практическа стъпка, откакто руският президент официално подкрепи изложения от Украйна мирен план", заяви Порошенко, цитиран от Ройтерс.

Също днес Украйна обвини руските войски, че са заложили мини на нейна територия по време на анексирането на Крим. Обвинението бе отправено в доклад до международна конференция по сухопътните мини, която се организира тази седмица в Мозамбик.

В документа се казва, че Русия е създала минни полета между Кримския полуостров и останалата част на Украйна, като освен това е присвоила 600 противопехотни мини от украински военен склад.

Всичко по темата четете в специалната секция "Кризата в Украйна"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още