IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна постигна примирие до 27 юни

В отговор на едностранното прекратяване на огъня от Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна, посочиха сепаратистите

22:00 | 23.06.14 г.
Украйна постигна примирие до 27 юни

Сепаратистки лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват прекратяването на огъня до 27 юни, заяви премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна. Прекратяването на огъня ще действа до 27 юни", каза Бородай след преговорите за изпълнение на мирния план в Източна Украйна.

Украинският президент Петро Порошенко представи миналата седмица плана си за мир, обявявайки едностранно прекратяване на огъня, пише БТА.

През уикенда президентът Владимир Путин на Русия подкрепи решението на Порошенко за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната. Руският държавен глава "призовава страните в конфликта да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори".

Според Путин обаче планът, предложен от Порошенко, "няма да бъде жизнеспособен и реалистичен без практически действия, насочени към начало на преговорния процес".

Путин посочи също, че е "недопустима ситуацията, когато след заповед за прекратяване на огъня в резултат от продължаващите сблъсъци от украинска страна на територията на Русия падат и се взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени вреди, но и подлага на опасност живота и здравето на нашите граждани".

Повече новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още