IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС забранява вноса на стоки от Крим

Днес той е разглеждал "стратегия за непризнаване на присъединяването на Крим към Русия“

16:28 | 23.06.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският актьор Жерар Депардийо разглежда колекция вина в избата на &bdquo;Массандра&ldquo; близо до Ялта през 2005 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Френският актьор Жерар Депардийо разглежда колекция вина в избата на „Массандра“ близо до Ялта през 2005 г. Снимка: архив Ройтерс

Съветът на ЕС реши да забрани вноса на стоки от Крим в Европейския съюз, заяви пред руски журналисти литовският министър на външните работи Линас Линкявичюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съветът на ЕС разглежда днес „стратегия за непризнаване на присъединяването на Крим към Русия“. Европейската комисия оценява юридическите последствия от отделянето на Крим от Украйна и предлага набор от икономически, търговски и финансови ограничения, които да влязат в сила незабавно.

ЕС има намерение до края на юни 2014 г. да въведе забрана за вноса на вино и други стоки от Крим във връзка със санкциите против Русия заради присъединяването на полуострова, съобщи по-рано AFP.

Кримските вина на практика не присъстват в страните от ЕС, заявиха по-рано пред ИТАР-ТАСС производители от полуострова. Производителят на шампанското "Новый свет" не е успял да навлезе на пазара в ЕС дори и след като променил името на своите вина на „искрящо вино“.

Производственото обединение „Массандра“ през 2013 г. е изнасяло продукция в 12 страни, сред които Белгия, Холандия, Великобритания, Швейцария, Германия, Полша, но обемът на доставките е бил незначителен.

Компенсации за Украйна

Като компенсация на Украйна се предлага създаване на зона за свободна търговия с Евросъюза (позитивният ефект от свалянето на търговските бариери за Украйна в ЕС се оценява на 500 млн. евро на година) и включване в механизма ENPI (програма за добросъседство и партньорство със седемгодишен бюджет в размер на 12 млрд евро).

Обемът на финансовата помощ за Украйна по линия на Европейския съюз и Международния валутен фонд през 2014 г. е 1,61 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
serafima
преди 10 години
ЕС ми е смешен с тези мерки. Ето как се налагат политически решения върху прокламираната от тях свободна търговия на пазарни принципи. Още по-зле отколкото беше в СИВ. Цитирам по смисъл Симеон Дянков, който никоя от медиите у нас май не смее да цитира - ЕС не може нищо да направи на Русия със санкции. Най-много да осуети турне на руския балет. И това го казва той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още