IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко иска да си върне контрола върху границата с Русия

Примирие при "отворена граница" би било безотговорно, коментира украинският президент на заседанието на Съвета за национална сигурност

21:52 | 16.06.14 г. 4
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко е наредил на войските си да си възвърнат контрола върху границата с Русия, за да се проправи пътя за примирие и мирни преговори след седмици с борба с проруските сепаратисти, съобщава Ройтерс.

По думите на Порошенко примирие в източните райони на страната може да започне да действа само при подсигуряване на границата.

В забележките си украинският президент подчертава загрижеността си от подкрепата на Русия за бунтовниците, след като Москва изпрати танкове, оръдия и бойци през границата. Русия отрича това обвинение.

“Прекратяването на огъня ще бъде обявено веднага, след като границата е сигурна”, коментира Порошенко на заседание на Съвета за национална сигурност на страната, което се провежда в Киев. “Обявяването на прекратяване на огъня, докато границата е отворена, би било безотговорно”, допълва той, като припомня, че е готов да инициира промени в Конституцията, с които даде повече автономия на регионите.

Петро Порошенко определи срещата като начало на “решителния отговор” след свалянето на самолет с 49 украински военни в петък срещу събота в източния град Луганск. Коментарите му обаче показват, че вместо да удари бунтовниците с пълната мощ на армията си, той ще продължи политиката си да опитва да достигне до споразумение на фона на евакуацията на цивилните в размирните региони и военната кампания.

Първоначалната реакция на проруските бунтовници беше пренебрежителна, отбелязва информационната агенция. “Никой не вярва и на една дума на Порошенко. Той каза, че ще има хуманитарен коридор за жени и деца, а половин час по-късно те ​​обстрелваха Славянск”, коментира говорител на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Според бунтовниците евентуално примирие би довело до спиране на огъня само от тяхна страна, докато украинската армия вероятно би останала в настъпление.

Стотици правителствени войници, бунтовници и цивилни граждани загинаха в боевете в Украйна през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
Доста съмнително по ефективност мероприятие. Какво означава да осигуриш граница в района на Донбас , където от двете страни живеят единствено етнически руснаци и тази граница да я пазиш от Русия???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=703542
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 10 години
Равина на Украйна в Youtube.com казва, че Порошенко му бил съплеменник....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Амнести
преди 10 години
Що пишете глупости? Москва била изпратила танкове... Още преди две седмици опълченците написаха, че са свалили танковете от втората световна война от момументите и ги ремонтират за да ги направят действащи.Истината в информацията е винаги по средата. Не четете само каквото ви снася Киев.Ето нещо от днес:http://rusvesna.su/news/1402933079
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още