IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Украйна и Русия за газа отново не постигнаха резултат

Още не е ясно дали ще има нови разговори преди утрешния ден - крайният срок за частично плащане по газовия дълг на Украйна

10:19 | 15.06.14 г. 1
Преговорите между Украйна и Русия за газа отново не постигнаха резултат

Преговорите между Украйна и Русия по газовия въпрос в Киев приключиха към 3 часа през нощта московско време без резултат, съобщи за ИТАР-ТАСС говорителят на руският газов гигант Газпром Сергей Куприянов.
Нови дати за преговори не са определени, добави той, цитиран от БТА.

По-рано беше съобщено, че преговорите са завършили в полунощ и се очаква да продължат днес.

В в 10 часа московско време на 16 юни (утре) изтича крайния срок, в който украинската газова компания Нафтогаз трябва да преведе на Газпром 1,95 млрд. долара – частично плащане по дълга за осъществените газови доставки, който според Кремъл е над 4 млрд. долара.

Ако преводът не бъде осъществен, Газпром ще прекрати доставките на синьо гориво за Украйна, което застрашава и транзита към Европа.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк е наредил на енергийното министерство и Нафтогаз да се подготвят за спиране на руския газ.

Киев настоява за по-ниска цена на руското синьо гориво. Последното предложение към Москва е за 326 долара за 1 000 куб. м. Москва предложи цена от 385 долара за 1 000 куб. м.

Междувременно новият президент на Украйна Петро Порошенко съобщи, че украинската армия е минала в контранастъпление в източната част на страната.

По думите му правителствените сили са установили мир и законен ред в град Мариупол, а близо 250 километра от границата са били взети под контрол.

Порошенко съобщи, че утре свиква заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Дневният ред ще включва операцията по възстановяване наэдържавната граница и  стъпките по прилагане на мирен план в Донбас, съобщава БНР.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Ама айде, айде спирайте. Поне въглища имат - няма да студуват зимата.В статията говорим за проблема с газа, а се споменават и военните действия. Странна работа. Порошенко се похвалил, че са "установили мир и законен ред в град Мариупол" - над кого са го установили тоя ред? Там мирни жители няма отдавна. Всички са или в опълчението или зад граница.За шепа зелена шума на кредит си разбиха държавата. Или както пее един човек - "Но если туп как дерево родишса баобабом и будеш баобабом тъщу лет пока помреш."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още