IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна се готви за спиране на газовите доставки от Русия

Премиерът Арсений Яценюк обвинява Москва в саботаж и целенасочено прекъсване на преговорите по газовия въпрос

09:36 | 14.06.14 г. 2
Украйна се готви за спиране на газовите доставки от Русия

Резервите на Украйна от природен газ са над 15 милиарда куб. м, като по думите на Коболев с тези количества Киев ще се опита да не прекъсва транзита за Европа. Отделно той допълни, че ще се опита да купи руски газ от европейските страни.

В петък Киев предложи на Москва да се установи цена от 326 долара за 1 000 куб. м природен газ за период от 18 месеца, през който да се реши газовият спор между страните. Коболев допълни, че европейски компании са предложили да продават газ на Украйна на значително по-ниска цена, но не посочи имената им.

Последната компромисна цена, която предложи Русия, е 385 долара за 1 000 куб. м.

През 2010 г. цената на газа за Украйна спадна до 315 щатски долара за 1 000 куб. м в замяна на удължаването на срока на споразумението за базовата станция на руския Черноморски флот в пристанището Севастопол, Крим. Три години по-късно, в края на 2013 г., проруският президент Виктор Янукович се съгласи да влезе в Митническия съюз с Русия, Казахстан и Беларус, заради което цената на синьото гориво беше понижена до 268 долара за 1 000 куб. м. Отстъпката беше анулирана през април заради властовите рокади в Киев.

Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер коментира, че е впечатлен от тактиките, които украинската страна прилага при преговорите. “Стратегията на украинската страна е направо изнудване”, коментира той. “От самото начало те не предприеха конструктивни стъпки, не направиха компромис и очевидно искат само да утежнят максимално нашите отношения”, допълни Милер.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия все още не е получила отговор на предложението за решаване на газовата криза и не е съгласна с твърденията на Киев, че Москва е прекъснала преговорите за газа.

Газовият конфликт може да има сериозно отражение върху Европа. ЕС беше засегнат от газови кризи през 2006 и 2009 г., след като доставките на синьо гориво от Русия за Украйна бяха прекратени заради ценови спорове, а Киев реши да отклони транзита.

В началото на април руският президент Владимир Путин писа до лидерите на европейските държави, като ги предупреди за украинския газов дълг и настоя за съвместни разговори и намиране на решение на проблема. ЕС отговори, че Газпром трябва да следва своите договорни задължения и призова за предварителни предупреждения за всички възможни прекъсвания на транзита на газ през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 10
Internet
преди 10 години
Жалкото и безпомощно еврейче на американска служба Яценюк- Имали договор за доставкна газ при ткави а такива условия?Има- Подписала ли го е по времетона демократчето Ющенко - 2009 г., Украйна?Подписала го е!- Ратфициран ли е и встъпил ли е в сила?! Пак да!- Трябва ли Русия да плаща вместо Запада за фашисткатга хунта , завзела с преврат властта в Киев? Не, естествено!- Защо тогава трябв да плача и да стена заедно с тази клета госпожичка - автор натози пасквил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
0pk
преди 10 години
Телевизионните зрители започнаха да гледат футболния театър и вече не ги интересува ще спрат ли руснаците газа или не :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още