IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна се готви за спиране на газовите доставки от Русия

Премиерът Арсений Яценюк обвинява Москва в саботаж и целенасочено прекъсване на преговорите по газовия въпрос

09:36 | 14.06.14 г. 2
Украйна се готви за спиране на газовите доставки от Русия

Украинският премиер Арсений Яценюк е наредил на Министерството на енергетиката и въгледобива, на регионалните власти и на държавната газова компания Нафтогаз да се подготвят за спиране на руските газови доставки, съобщава АП, като се позовава на съобщение, публикувано на сайта на украинското правителство.

Властта в Киев е подготвила документ, озаглавен "План за функциониране на енергийния сектор, който включва прекратяване на доставките на газ от Руската федерация". Документът влиза в сила от понеделник, 16 юни, когато изтича крайният срок, който Москва даде на Киев за поне частично изплащане на газовия дълг.

С това Украйна започва и делото срещу руския енергиен гигант Газпром в Арбитражния съд в Стокхолм. В документа Яценюк призовава подготовката за делото да бъде завършена в понеделник.

Москва определи понеделник като краен срок за Украйна да изплати част от своя газ дълг, припомня информационната агенция. Според Кремъл дългът за доставките на руско синьо гориво надвишава 4 млрд. долара, а Газпром поиска да бъдат платени 1,95 млрд. долара.

Арсений Яценюк е наредил също така националният регулатор да преразгледа транзитните тарифи за руския газ, който преминава през територията на Украйна. Русия транспортира през Украйна около половината от износа си на газ за Европа.

Въпреки че мерките на Яценюк на практика подкопават преговорите по газовия въпрос в Русия, които се очаква да продължат и в понеделник, украинският премиер продължава да обвинява Москва в “саботаж” и за провала на разговорите. “Поради съзнателното отхвърляне от Русия на решенията на конфликта Украйна и енергийната сигурност на ЕС са застрашени”, посочва се в документа.

Яценюк порицава и отхвърлянето на според него конструктивните предложения на украинската страна, които съответстват и на европейската позиция.

Ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев заяви в петък, че Украйна се надява да постигне сделка с Газпром през тези два дни, но подчерта, че страната се готви за най-лошия сценарий – спирането на газовите доставки и транзита на синьо гориво от Русия.

Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 10
Internet
преди 10 години
Жалкото и безпомощно еврейче на американска служба Яценюк- Имали договор за доставкна газ при ткави а такива условия?Има- Подписала ли го е по времетона демократчето Ющенко - 2009 г., Украйна?Подписала го е!- Ратфициран ли е и встъпил ли е в сила?! Пак да!- Трябва ли Русия да плаща вместо Запада за фашисткатга хунта , завзела с преврат властта в Киев? Не, естествено!- Защо тогава трябв да плача и да стена заедно с тази клета госпожичка - автор натози пасквил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
0pk
преди 10 години
Телевизионните зрители започнаха да гледат футболния театър и вече не ги интересува ще спрат ли руснаците газа или не :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още