IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха по газовия въпрос

Преговорите ще продължат тази вечер или в сряда, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

09:32 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският енергиен министър Александър Новак: &bdquo;Предложихме много конструктивен план, за който вярваме, че всички ще приемат и трябва да приемат&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският енергиен министър Александър Новак: „Предложихме много конструктивен план, за който вярваме, че всички ще приемат и трябва да приемат“. Снимка: Ройтерс

Русия, Украйна и Европейският съюз (ЕС) не постигнаха споразумение по време на поредния кръг от преговори по газовия въпрос, който се проведе в Брюксел, съобщава AP.

Нов кръг на тристранните преговори ще се състои във вторник вечерта или сряда, коментира пред журналисти еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Йотингер подчерта, че остават нерешени някои ключови проблеми, по въпросите за които страните по преговорите са на различно мнение. По думите му преговорите ще продължат, след като представителите на Русия и Украйна се консултират с правителствата си как точно да водят разговорите.

Русия, Украйна и ЕС за пръв път водят тристранни преговори за цената на руския газ, доставян на Украйна.

По думите на руския енергиен министър Александър Новак Москва е предложила „много конструктивен план, за който вярваме, че всички ще приемат и трябва да приемат“. Предложението включва точен график, включително и за изплащането на оставащата част от украинския газов дълг.

Все още близо 1,5 млрд. долара от газовия дълг на Украйна, по който няма спорове, не е изплатен на "Газпром". Това е сумата за доставките за ноември и декември 2013 г.

Русия не е променила крайния срок за изплащането на тези почти 1,5 млрд. долара – 10 юни, т. е. днес, подчерта Новак. До тази дата Москва очаква и още 500 млн. долара – частично плащане по дълга за газовите доставки за април и май.

Москва ще изчака още 7 дни обаче, преди да въведе изискването за предплащане на газовите доставки за Украйна.

Информационната агенция припомня, че вчера украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи, че Киев ще плати дълга си за руските газови доставки, след като бъде договорена цена за синьото гориво.

Според "Газпром" Киев трупа по над 1 млрд. долара месечно дългове за доставен природен газ. Компанията изчислява украинския газов дълг на над 4,4 млрд. долара, въпреки че Украйна направи частично плащане в размер на 786 млн. долара през миналата седмица.

Киев обаче настоява, че дължи не повече от 2,2 млрд. долара, тъй като не признава едноличното решение на "Газпром" да увеличи почти двойно цената на суровината, след като проруският президент Виктор Янукович дезертира в края на февруари след протестите заради отказа му да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Украйна доставя около половината от природния газ, който потребява, от Русия. Около 16 на сто от синьото гориво за Европа преминава транзитно през територията на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още