IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петро Порошенко положи клетва като президент на Украйна

Церемонията премина на фона на продължаващите боеве в Славянск и засилване на настроенията за отделяне на източната част на страната

11:17 | 07.06.14 г. 1
Петро Порошенко положи клетва като президент на Украйна

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко положи клетва на официална церемония във Върховната Рада, съобщи Reuters. „Заклевам се с всички сили да пазя суверенитета и независимостта на Украйна”, заяви Порошенко.

Неговите думи обаче идват на фона на сериозните сепаратистки настроения в източната част на страната. Вчера бунтовниците съобщиха за свален самолет на военните сили на Украйна. Продължава и стрелбата и боевете в Славянск.

Преди да положи клетвата пред Върховната Рада Порошенко се срещна за кратко с руския президент Владимир Путин. Двамата присъстваха на официалната церемония, отбелязваща 70-тата годишнина от Десанта в Нормандия.

След срещата Путин коментира, че Украйна трябва да прекрати „наказателните” военни действия срещу про-руските сепаратисти. Двете страни водят и търговски спорове относно цената на природния газ, припомня още Reuters.

Петро Порошенко беше избран на предсрочни президентски избори, провели се на 25 май. Той наследява Виктор Янукович, свален след улични протести. Само в рамките на няколко седмици след този акт Москва анексира Крим и така предизвика сериозен разрив в отношенията си със Запада.

Порошенко вече заяви своята позиция в търсене на по-тесни връзки с Европа. В последната седмица той получи подкрепа и насърчение на политиката си за стабилизиране на Украйна след срещата си с президента на САЩ Барак Обама и с европейски лидери в Полша и Франция.

На официалната церемония по полагането на клетвата на Порошенко България беше представена от заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, съобщи правителствената информационна служба.

По-късно президентът Порошенко ще даде прием за ръководителите на чуждестранните делегации, който ще бъде последван от церемония по вдигане на знамето на президента на Украйна на площада пред сградата на Президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Съвпадение или не, още един евреин в голямата игра. Още един участник в грабежа на славянска Украина. Няма как да не го харесва Кери. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още